УССЦГ:РАДНИЦИ ДОВЕДЕНИ У ПОЛОЖАЈ ДА ЋУТЕ И ТРПЕ

Поводом Међународног празника рада, Унија слободних синдиката Црне Горе објавила је првомајски проглас:

И ове, као и прошле године, активисти и чланови Уније слободних синдиката Црне Горе принуђени су да Међународни празник рада обиљеже без традиционалне првомајске протестне шетње, поштујући мјере за спречавање ширења коронавируса и штитећи на тај начин првенствено оне своје колеге који су од марта 2020. године, на првој линији одбране од ове пошасти.

-Унија слободних синдиката Црне Горе подсјећа на важност сваког радника понаособ и њихових личних и професионалних доприноса, без којих су наши животи незамисливи: љекара, медицинских радника, комуналних радника, полицајаца, грађевинара, трговаца, новинара и медијских радника, апотекара и свих других… Они, како у редовним, тако и у кризним ситуацијама каква је тренутна, постојано стоје на првој линији одбране, улажући надљудске напоре и чинећи наше животе подношљивијим и лакшим.

Подсјетили су да се овај празник обиљежава у знак сјећања на борбу радника 1886. године за боље услове рада и осмочасовно радно вријеме.

-Данас, али и годинама уназад, ова борба се и даље води, само су актери умјесто робовласника – неолибералисти, а умјесто радника спремних да поднесу жртву – преплашени и осиромашени радници доведени у ситуацију да трпе и ћуте зарад очувања каквог-таквог радног мјеста. Подсјетимо се и на то да су управо синдикати, односно радници, приносећи сопствену жртву, заслужни за бројна права која данас уживамо. Подсјетимо се да је на Првом конгресу Друге интернационале, одржаном давне 1889. године, одлучено: „Први мај је заједнички празник свих земаља, на којима радничка класа треба да манифестује јединство својих захтјева и своју класну солидарност“. Не заборавимо да се данас у Црној Гори суочавамо са антисиндикалном дискриминацијом и шиканирањем већине синдикалних активиста који свој рад обављају на ваљан и частан начин на које аномалије институције система остају нијеме, а остали радници обесхрабрени да се синдикално организују и организовано боре за достојанствен рад и живот, саопштавају из УССЦГ.

Подсјећају, да је право на синдикално организовање основно људско право, гарантовано Уставом, законом и међународним правним актима.

-Одлуку о учлањењу у синдикат не доноси послодавац, доноси је искључиво радник који је спреман и свјестан да само удружен са својим колегама може стати на крај урушавању својих права из рада и по основу рада, да може заштити своје лично и професионално достојанство и изборити се за здраве и безбједне услове рада. Нека нас овај 1. мај опомене да можемо више, снажније, одлучније и боље! Нека овај 1. мај буде подсјетник доносиоцима одлука да су дужни да у центар свих политика које креирају појединца ставе појединца-грађанина; нека им буде подсјетник да чувају животну средину и домаћински располажу ресурсима; нека буде подсјетник да стварају амбијент за боље животне и радне услове како би наши грађани остали у нашој земљи!

Уз жељу да што прије добијемо борбу са невидљивим непријатељем и што прије пажњу са дневно политичких превирања усмјеримо на очување радних мјеста, економску стабилност и достизање социјалне правде, Унија слободних синдиката Црне Горе свим радницима честита Први мај – Међународни празник рада!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here