УПОЗОРЕЊЕ: МЕТЕО АЛАРМ У НАРЕДНИМ ДАНИМА

ФОТО: Архива РТХН

На основу информација Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, а у циљу правовременог и ефикасног дјеловања на најаву екстремних метеоролошких појава на подручју Црне Горе, из Министарства унутрашњих послова упозоравају на могуће невријеме у наредном периоду.

Како је саопштено из МУП-а, током ноћи између сриједе и четвртка (30.-31.март), али и у периоду од  четвртка до суботе очекују се нестабилне временске прилике, са јаком кишом, обилном количином падавина праћеном јаким јужним вјетром, посебно на сјеверу и дуж обале, гдје ће повремено краткотрајни удари имати и олујни карактер. Такође, за очекивати је и топљење снијега нарочито у нижим предјелима који су тренутно под снијежним покривачем.

За викенд и у понедјељак очекује се пад температуре, па ће киша прећи у снијег у сјеверним и централним планинским предјелима.

Очекује се краткотрајно обилна количина кише (нарочито у четвртак) па су због тога потенцијално могући проблеми са великом количином воде у урбаним срединама, на бујичним токовима и на мјестима озбиљних грађевинских захвата, гдје је нарушена природна повезаност тла.

Посебно обилна киша, према прогнози, очекује се у ширем региону Орјена и Боке, планинском залеђу Јадрана према Ловћену-Цетиње,  према Никшићу и Шавнику, затим у ширем региону Подгорице у правцу региона Колашин-Даниловград-Никшић.

Ова метеоролошка ситуација, односно обилна киша и јак јужни вјетар, потенцијално могу условити сметње у свакодневним, редовним активностима првенствено у области друмског, ваздухопловног и поморског саобраћаја, у одређеним активностима на мору уз обалу,  сметње код енергетског система за пренос и дистрибуцију електричне енергије, који ће бити изложени комбинованом утицају.

Директорат за заштиту и спашавање МУП-а послао је наведено упозорење свим учесницима у систему заштите и спашавања и указао на потребу подизања оперативне спремности.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here