АПЕЛ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ДА СЕ ПРИЈАВЕ ЗА ФИНАНСИЈСКУ ПОДРШКУ

Из Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције позивају херцегновске пољопривреднике да се пријаве на Јавни позив за додјелу подршке инвестицијама у прераду на пољопривредним газдинствима, који је данас објавило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у складу са Агробуџетом за 2022. годину.

Према ријечима в.д. секретара за туризам, економски развој и инвестиције у општини Херцег Нови, Ненада Витомировића, предмет овог Јавног позива је подршка инвестицијама за унапређење прерађивачког сектора на пољопривредним газдинствима, а која се већ баве пољопривредном производњом. Кроз овај Јавни позив пољопривредни произвођачи могу набавити и уградити намјенску, нову опрему за чување, прераду и паковање производа, као и адаптирати постојеће објекте за прераду, у циљу испуњавања законом предвиђених критеријума за безбједност хране.

-По овом Јавном позиву подржавају се инвестиције у висини од 500€ до 10.000€, док је подршка Министарства до 50% укупног износа одобрене инвестиције, односно 60% за подносиоце захтјева млађе до 40 година. Прихватљиве инвестиције су: адаптација објеката за прераду, набавка и уградња намјенске, нове опреме за чување, прераду и паковање производа, казао је Витомировић.

Корисници подршке Јавног позива су физичка или правна лица која морају бити регистрована у Регистру пољопривредних газдинстава најкасније до тренутка подношења захтјева за одобравање пројекта. Корисник осим уписа у Регистар пољопривредних газдинства, мора бити регистрован и за примарну пољопривредну производњу у неком од релевантних регистара Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове и/или Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, или у случају аквакултуре, подносилац захтјева мора бити носилац дозволе за обављање привредног риболова и аквакултуре, до дана подношења Захтјева за одобравање пројекта.

У случају да су корисници правна лица, неопходно је да њихова примарна дјелатност буде везана за пољопривреду и регистрована у Централном регистру привредних субјеката. За сектор аквакултуре примарна дјелатност мора бити повезана с аквакултуром, за сектор јаких алкохолних пића примарна дјелатност мора бити везана за производњу јаких алкохолних пића и да правно лице или предузетник буде уписан у Регистар произвођача јаких алкохолних пића, до дана подношења Захтјева за одобравање пројекта у складу са Законом о јаким алкохолним пићима („Службени лист ЦГ“, број 53/16).

Рок за подношење Захтјева за одобравање пројекта је 14. мај 2022. године. Детаљније информације о овој врсти подршке, критеријумима које треба да задовоље заинтересовани, као и Захтјеви за одобравање налазе се на интернет страници Министарства пољопривреде и руралног развоја.

https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-dodjelu-podrske-investicijama-u-preradu-na-gazdinstvima-za-2022-godinu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here