УО ПКЦГ: Одложити потписивање Општег колективног уговора

Управни одбор Привредне коморе Црне Горе, у проширеном саставу са предсједницима одбора удружења и члановима Скупштине, упутио је апел да се одложи најављено потписивање Општег колективног уговора и продужи важење актуелног, како би се пословна заједница упознала са садржином овог важног документа и дошло до најбољег рјешења у интересу послодаваца и запослених.

У раду сједнице коју је водила предсједница Коморе др Нина Дракић, поред чланова УО, учествовали су министар рада и социјалног старања Адмир Адровић, предсједник Скупштине ПКЦГ Војо Бановић и предсједници гранских одбора удружења.

Предсједница др Нина Дракић је истакла да су о новом Општем колективном уговору привредници информисани из неформалних извора, те да предложена рјешења обилују непознаницама, као што су повећање дневнице за прековремени и рад недељом, који ће сектори из тога бити изузети, када ће радници имати слободне дане, те колики ће бити њихов број током мјесеца.

– Свједоци смо да се привреда суочава са бројним потешкоћема у пословању усљед ковид и кризе у Украјини, инфлације, раста каматних стопа, што додатно оптерећује пословање привреде, па је питање како ће она успјети да се избори са повећањем трошкова које произилази из Уговора. Из тог разлога, јако је важно да имамо шире консултације како би привреда могла правовремено да реагује. Ту смо да видимо са министром да ли се може одложити потписивање Уговора ако ставови нису до краја усаглашени, казала је Дракић.

Министар Адмир Адровић је казао да је предлог Општег колективног уговора стигао од социјалних партнера претходне седмице и да је прослијеђен на мишљење надлежној дирекцији.

– Даља је процедура да текст добије зелено свијетло Секретаријата за законодавство, Министарства финансија и Министарства просвјете. Од изузетног значаја је добијемо Општи колективни уговор, јер се о њему преговара преко двије године. Актуелни Уговор је важећи до краја године и за државу је битно да дођемо до прихватљивог текста како не бисмо направили одређене проблеме, односно застој у преговорима са ЕУ, јер његово усвајање представља завршно мјерило за поглавље 19. Од круцијалног значаја је да добијемо Општи колективни уговор, рекао је Адровић.

Он је спреман да саслуша све заинтересоване субјекте како би се дошло до прихватљивог текста за све субјекте.

Министар Адровић је истакао чињеницу да Унија послодаваца има једина формалну репрезентативност да учествује у социјалном дијалогу, али да је започет процес утврђивања измјена Правилника о репрезентативности, те да се нада да ће се он убрзо завршити.

– Иако формално Привредна комора нема право да учествује у преговарању о Општем колективном уговору, њено мишљење као озбиљне институције се мора чути и уважити. Желим да овај процес учиним инклузивним и рачунам да можемо доћи до заједничког рјешења у предвиђеном року. Бићете ускоро обавјештени о коначном ставу Министарства, казао је министар.

Учесници у дискусији су оцијенили да не треба донијети исхитрено рјешење које може проузроковати бројне проблеме за функционисање привреде. Сматрају да потписивање Уговора треба одложити, те продужити важење постојећег на годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here