Универзал Монте, уколико изгуби спор пред црногорским, правду ће тражити пред међународним судом

Главна расправа по тужби фирме Универзал Монте против државе Црне Горе  због нереализованог споразума о раскиду уговора у вези с путем Мељине – Петијевићи биће одржана 7. марта у 11 сати.

У Привредном суду се води спор по тужби фирме Универзал Монте којом тражи исплату четири милиона еура на основу споразума о раскиду уговора за пут Мељине–Петијевићи који је потписан 7. маја 2021. године, а након чега је престала наплата путарине на овом путном правцу. Са друге стране  заштитница имовинско-правних интереса државе контратужбом тражи поништење споразума о раскиду уговора, јер сматра да Влада није могла да се задужи на испуњење споразума на основу закључка.

У компанији Универзал Монте тврде да је Споразум о раскиду Споразума о изградњи , функционисању и трансферу (БОТ) пута Мељине – Петијевићи врло  јасан.

-Он са једне стране обавезује фирму Универзал Монте да доврши санацију дијела пута на Котобиљу и да преда расположиву документацију која се односи на изградњу пута Мељине – Петијевићи, а са друге стране обавезује Министарство финансија да најкасније до 31. јануара 2022. плати четири милиона еура. Универзал Монте је своје обавезе извршио, Министарство финансија није, навели су за РТХН из компаније.

Очекују да ће одлука суда бити у корист фирме Универзал Монте те да ће наплатити  четири милиона еура као и законску камату која је до сада достигла износ од око 700.000 еура.

-Уколико фирма Универзал Монте не добије пресуду у своју корист пред црногорским судом, спор ће наставити пред међународним инстанцама гдје ће трошкови са каматама достићи милионске износе, саопштили су из те компаније.

Подсјећамо,  на рочишту које је одржано 18. јануара судија Владимир Булатовић одбио је захтјев компаније Универзал Монте, да као доказе спроведе изјашњења компаније Брив Цонструцтион и инжењера који су учествовали у санацији пута. Адвокат Младен Ивановић је то тражио незадовољан налазом вјештака грађевинске струке Јовице Радовановића, који је, како је казао, довео у питање њихову стручност. Заступница државе Славица Лаковић се томе такође противила указујући да није ријеч о странкама у поступку због чега се њихове изјаве не могу користити у спору у ком је  држава узвратила противтужбом, тражећи да се тај споразум огласи ништавим.

Суд је наложио Универзалу да припреми писани приговор на налаз Радовановића, након чега ће се од њега тражити изјашњење.

Лаковић спори износ од четири милиона колико је дефинисано споразумом о раскиду јер је, како је рекла, изостао договорени ангажман ревизорске куће и тражи да вјештак финансијске струке израчуна коју је евентуално штету претрпио Универзал Монте пријевременим раскидом уговора на основу ког је наплаћивао путарину на путу Мељине-Петијевићи.

Ивановић је нагласио да предмет тужбе није накнада штете, већ испуњење новчане уговорене обавезе. Та четири милиона, како је навео, подразумијевају њихова дотадашња улагања и изгубљену будућу добит.

Из Универзала су указали да је интерес државе био да се наплатна рампа на овој дионици уклони, а њихов да се дјелимично обештете за уложена средства. Наводе да је споразум заправо нови уговор којим се стари раскида и престаје да важи, због чега су тврдње државе да наводно нису реализоване уговорне обавезе и приговори на квалитет пута без основа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here