Угашена још два пожара, оправдана сумња да су подметнути

Припадници херцегновске Службе заштите и спасавања немају одмора. Јутрос су интервенисали на двије локације у залеђу.

Пожар на Мокринама избио је око шест часова, на лице мјеста изашла су тројица ватрогасаца и једно возило. Мање од два сата иза тога пожар је избио и на потезу Мојдеж-Поробићи, гдје је интервенисало шест припадника Службе са два возила.

Захваљујући ефикасној интервенцији ватрогасаца пожар у Мокринама  угашен је око седам часова потврдио је командир Службе заштите и спасавања Златко Ћировић:

– У 7:55 добили смо дојаву да гори у засеоку Поробићи у Мојдежу. Прво смо упутили возило са тројицом ватрогасаца, који су затражили додатну помоћ. Упућено је још једно возило са тројицом припадника. Пожар је угашен у 10 часова, навео је Ћировић.

Постоји основана сумња да су пожари подметнути:

 – Основано сумњамо да је људски фактор узрок ових пожара. У задњих шест дана, свакодневно имамо четири до пет пожара. То нису пожари који настају уз пут, већ су пожари уз саму шуму, на неких 300 до 500 метара од пута, тако да је основана сумња да су сви пожари подметнути, оцијенио је Ћировић.

Подсјећа да је од 21. јула до данас забиљежен велики број од  30-так пожара на подручју Општине Херцег Нови.

– Приликом пожара долази до сагорјевања, емисије угљен-моноксида, ту су PM честице, које су веома штетне. Требало би да се озбиљно позабавимо овим проблемом, указао је Ћировић.

 Свака интервенција службу, општину и грађане кошта веома пуно.

– Рачунајући да ватрогасно возило користи пумпу, а пумпа на сат троши од 30 до 50 литара горива. Када имамо четири или пет пожара дневно и када интервенција траје неколико сати, може се израчунати колико то кошта. Ту су трошкови амортизације, вода се троши, а долази и до оштећења опреме, ватрогасних одјела…Наше интервенције коштају по неколико стотина а некада и по неколико хиљада еура, процијењује Ћировић.

Констатује да и поред свакодневних интервенција и напора Служба функционише добро и настоје да изађу у сусрет  грађанима и туристима. Новски спасиоци дежурају нон стоп. Требало би да се поред директне сагледа и индиректна штета од учесталих пожара ове сезоне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here