Убацивањем алги у постројење неутрализују се непријатни мириси

Постројење за третман отпадних вода

Иако Постројење за пречишћавање отпадних вода у Мељинама функционише остаје доста посла да се објекат заврши и комплетно опреми.   

Проблеми на постројењу су велики, преузето је незавршено од компаније Мас-Гинташ, а и грађани Мељина су незадовољни због непријатних мириса, казао је за РТХН директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови Милан Зарић:   

– Овдје је био представник групе грађана Милош Лабан и казао сам му да желимо састанак са грађанима, да се подигне на виши ниво и покрене процес, како би се изнашло трајно рјешење и да се овакве ситуације не би више дешавале. Имамо систем који је незавршен, постројење којим није управљамо шест година. За то вријеме опрема је  остарила и девастирана, јер није одржавана како треба и што је састављана од више произвођача, који неће да дају сервис. Сада се морамо сналазити на друге начине, набављати резервне дијеловe, оцијенио је Зарић.

 Циљ је да се заврши линија муља на постројењу и опрема комплетира:    

-Имамо сада једну отворену септичку јаму. Тај муљ стоји. То није мала отворена јама, то је 60 x 25 метара и то је главни проблем који је представљен. Сада имамо једну фазу која ће трајати осам дана. Након тога са овим препаратима које смо набавили, проблем би 95 посто требало да се ријеши проблем овог љета. У овој фази убацивањем тих алги за биолошку разградњу, требало би да се неутралишу сви непријатни мириси. Kада се процес заврши, непријатних мириса неће бити. Морам да замолим грађане да је то такав процес и да буду стрпљиви, указује Зарић.

Кроз Акциони план којег је сачинила група инжењера постоји четири рјешења санације постројења:

– Нама је сада најважнији циљ да пребринемо сезону у смислу непријатних мириса и да се на јесен крене са комплетном реконструкцијом система постројења, напомиње Зарић.    

За набавку опреме и реконструкцију имају више понуда. Пољска компанија ће представити понуду у току идуће недеље, а понуда је 3,2 милиона и дају гаранцију на пет година. Разматраће и понуде двије компаније из Мађарске: Едукаторију 2,9 милиона и Инватек који није доставио понуду, те Сузер аустријско – италијанске компаније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here