Почиње упис на основне и постдипломске студије на Факултету за менаџмент

Факултет за менаџмент у Херцег Новом уписује на основне и пост дипломске студије ове године 14. генерацију студената. Први уписни рок почеће 19. и трајати до 30. јуна, други је предвиђен од 17. до 30. јула, а трећи, уколико остане слободних мјеста, од 15. до 31. августа.

Како информише деканица, доц. др Ирена Петрушић, 100 мјеста предвиђено је за упис студената на основне студије, као и 50 на постдипломске.

Ирена Петрушић, деканица Факултета за менаџмент

– Ми смо мали факултет, лиценцирани смо за упис свега 100 студената на прву годину основних студија. То није нека импозантна цифра, нити велики број студената које можемо да примимо, али смо сваком од њих који упишу наш факултет посвећени од првог до последњег дана, па чак и након тога – наводи она.

Петрушић прича да су на факултету ове године презадовољни интересовањем будућих студената, што, како је казала, говори у прилог томе да раде добро и квалитетно, као и да су увијек више водили рачуна о квалитету, а не квантитету.

Интересовање за упис, како на основне, тако и на постдипломске студије показују и страни држављани, а за то је потребна нострификација, односно признавање иностране образовне исправе.

Како Петрушић објашњава, при запошљавању тај процес обавља Министарство просвјете, а код уписа на студије, образовна установа.

– Уколико је неко завршио средњу школу ван Црне Горе, односно има диплому средње школе која није из наше земље, а уписује код нас, нострификацију те дипломе обављамо ми. Уколико је неко студирао годину, двије негдје у иностранству, без обзира да ли је то Србија или Енглеска, а жели да се врати овамо, опет нострификацију, односно утврђивање исправности те исправе коју донесе, обављамо ми – појаснила је Петрушић.

За држављане Црне Горе при упису на основне студије потребна је копија личне карте, за странце копија пасоша или извод из књиге држављана, затим диплома о завршеној средњој школи и свједочанства сва четири разреда.

За упис на постдипломске студије потребно је приложити диплому претходно завршене високе школе.

Током студија, како је казала Петрушић, факултет организује реализације различитих пројеката, такмичења, студијске посјете, гостујућа предавања, како настава не би била само формално образовање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here