У жирију студентске селекције 35. ФФХН-МФФ Де Сеј, Љуца и Кустурица

Жири који ће одлучивати о наградама такмичарског програма студентског филма 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала чине француски продуцент, сценариста и редитељ Гијом де Сеј, редитељ Никола Љуца и сценаристкиња Дуња Кустурица.

Гијом Де Сеј (Guillaume de Seille) је са кућом Аризона Филмс укључен у процесе продукције и копродукције више од 60 дугометражних умјетничких филмова страних редитеља, који се приказују на најзнајчајнијим филмским фестивалима, имају приказивања у Француској и често се емитују на европским каналима.

Студирао је грађевинарство на Државном институту за примијењене умјетности у Лиону. Радио је 10 година у филмској редакцији француског телевизијског канала Canal+, гдје је учествовао у процесу припреме продаје француских и европских филмова. Био је умјетнички директор у Canal+, а потом и у јавном емитеру France 2, након чега је постао независни продуцент 2000. године.

Стручњак је на пољу бројних развојних платформи на глобалном нивоу, попут Rotterdam Lab, B’Est у Москви, Ties that Bind у Сингапуру, New Horizons Studio у Вроклаву, Cannes Conefondation Residency, Arras Days & FESR Forward у Београду.

Никола Љуца редитељ је филмова Четвртак, Наредник и Сцене са женама, који су приказивани на бројним међународним и домаћим фестивалима, гдје су освајали награде. Полазник је Sarajevo Talent Campus-a, Berlinale Script Station-a и Locarno Filmmakers Academy     .

Филмску режију дипломирао је на Факултету драмских умјетности у Београду. Радио је као асистент режије и видео умјетник на великом броју филмова, представа и пројектима савремене умјетности. Поред тога, режирао је ТВ пројекте Ја имам Таленат и X Фактор Адриа. Селектор је међународног фестивала кратког играног филма Башта фест и умјетнички директор црногорског међународног фестивала филмова о људским правима Убрзај. Поред режије, ради и као психодрамски терапеут и ТА саветник.

Љуцин први дугометражни играни филм Влажност имао је свјетску премијеру на Берлинском филмском фестивалу у програму Форум 2016. године, након чега је отворио ФЕСТ и освојио већину националних филмских награда, а затим учествовао на преко 20 међународних фестивала. Режирао је другу сезону серије Беса. Развија пројекте Звечарке и Пожари.

Дуња Кустурица је драматургију дипломирала на Академији умјетности у Београду. Радила је десет година као селектор на филмском фестивалу Кустендорф. Тренутно ради као преводилац са француског на српски језик.

Такмичарска селекција студентског филма обухватиће краткометражне студентске филмове (игране, документарне, екперименталне, анимиране), аутентичног ауторског приступа и храбрих визија. У селекцији се разматрају школе из Југоисточне Европе, са посебним освртом на академије и факултете из региона. Програм је селектовала сценаристкиња Маја Тодоровић, а филмове ћете моћи да погледате у амфитеатру Дворане Парк, испред палате Буровина.

Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал биће одржан од 22. до 28. августа, под слоганом „Ми смо дјеца филма“. Покровитељи су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент ЈУК „Херцег-фест“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here