У славу Светог Василија Острошког саборно и у Кумбору и под Острогом

Прослава празника Светог Василија Острошког почела је свечаном литургијом у храму посвећеном овом свецу у Кумбору, уз ношење литија и појање црквеног хора, а литургије су служене и у црквама Светог Василија у Каменарима и на Мокринама. Саборна прослава приређена је у манастиру Острог.

Литургији у храму у Кумбору, уз бројни вјерни народ, присуствовао је и потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур. Вечерња ће бити служена у 18:00 сати.

Претходних дана велики број вјерника из нашег града кренуо је у ходочашће ка манастиру Острог како би данас, са осталима, присуствовали прослави великог јубилеја – 350 година од упокојења Светог Василија Острошког. Патријаршијску литургију служио је патријарх СПЦ Порфирије и митрополит Јоаникије уз саслужење осталих митрополита, епископа, игумана и свештенства.

Свети Василије Острошки је читавог себе, све оно што је имао претворио у љубав, према Богу и ближњима, казао је у бесједи патријарх Порфирије:

– Ми данас, и не само ми него и људи са свих страна свијета, овдје притичу тражећи утјеху, тражећи подршку, тражећи помоћ и исцјељења од разних недуга, болести и проблема. И свако ко је дошао, дошао је на један начин а отишао је одавде другачији. Свакоме се десило нешто суштински, тако да то што се десило нити може да разумије, а камо ли да изнесе и објасни било коме.

Поглавар Српске православне цркве казао је да се људи долазећи у Острог враћају себи и препознају шта Бог од њих хоће.

Фото: Жељко Драшковић, MCP SPC

– Да се исповиједимо, да се покајемо, да се хранимо Христом. Он је хљеб живота, нама нема Бога без Христа. Без Христа можемо бити моћни, силни, велики, снажни, славни, успјешни. Да, али замалена. А можемо бити све то, а дубински несрећни, усамљени, заправо ослањајући се на погрешене принципе и вриједности можемо се потпуно одвојити од себе и оробити у тоталну и потпуну самоћу. А онда када је Бог са нама, онда смо слободни од себе и знамо да постајемо владари свијета. Онда можемо препознати у другоме брата, без обзира ко је он, ком народу и којој вјери припада. Зато браћо и сестре, данас овдје сабрани, покајмо се, исповиједимо се, узмимо Хљеб живота, причестимо се Тијелом и Крвљу Христовим, рекао је патријарх Порфирије.

Литургији је присуствовало више хиљада вјерника, који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Острошком Чудотворцу, пјешке, аутобусима и аутомобилима, а непрекидна колона поклоника од јуче приступа цркви Ваведења Пресвете Богородице у којој су чудотворне мошти Светог Василија.

Патријарх српски Порфирије вечерас ће у 18 сати предводити традиционалну Световасилијевску литују улицама Никшића.

Слава Православног мото клуба Острог Херцег Нови

Фото: Душан Тадић, Православни мото клуб Острог Херцег Нови

Душан Тадић, представник Православног мото клуба Острог Херцег Нови присуствовао је литургији у храму Светог Василија Острошког у Шапцу гдје је заједно са члановима подружнице овог клуба обиљежена њихова крсна слава. Литургију је служио Иван Јанчић, старјешина овог шабачког храма, поријеклом из Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here