Абазовић: Обавеза државе је да потпише Темељни уговор са СПЦ

Потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом је обавеза државе, која треба да се заврши и надам се да ће се завршити на лијеп начин, као и са осталим вјерским заједницама, поручио је премијер Дритан Абазовић након састанка са патријархом Српске православне цркве Порфиријем у манастиру Острог.
-Моја жеља је да ова влада стави тачку на питање Темељног уговора, казао је Абазовић.
Истакао је да му је била велика част и задовољство да се сретне са патријархом Порфиријем и митрополитом Јоаникијем.
-Радујем се да Црна Гора иде путем помирења и правде, и желим да сви грађани промовишу мир и универзалне вриједности. Сви добронамјерни људи су добродошли у Црну Гору, а политика Владе ће бити таква према свим добронамјерним људима и у наредном периоду, казао је премијер.


На питање новинара да ли је премијер секуларне државе треба да се састаје у манастиру, Абазовић је казао:
-Премијер секуларне државе ће се трудити да буде премијер свих грађана, независно да ли су они вјерници или нису, и да на сваком педљу ове лијепе земље буде са људима, гдје год за тим буде постојала потреба. Како сам обилазио планине и села, врло сам срећан и када обилазим манастире, цркве, џамије, катедрале, све што је у Црној Гори је наше, заједничко, и све што служи добру, треба да промовишемо као добро, поручио је премијер.
Састанку у манастиру Острог су присуствовали и министар правде Марко Ковач и министар људских и мањинских права Фатмир Ђека.
Ходочасници који су претходних дана кренули из разних крајева Црне Горе и региона стигли су рано јутрос до манастира Острог гдје се обиљежава празник Светог Василија Острошког. Литургију је јутрос служио патријарх Порфирије.
Данас се обиљежава 350 година од упокојења Светог Василија Острошког.

Фото: Влада ЦГ

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here