Католички вјерници прославили Дан Светог Леополда Богдана Мандића

Након тродневне духовне припреме свечано је у  Херцег Новом, родном граду Св. Леополда Богдана Мандића, прослављен празник Св. Леополда.

Свечану свету мису у Цркви Св. Јеронима предводио је дон Павао Медач, жупник Цркве Св. Еустахија у Доброти, уз саслужење свештеника Которске бискупије.

-Св. Леополд Мандић – по завичају и роду припада нама, а као светац свим народима и свим временима. Код њега су долазиле ријеке људи. Имао је милосрђе Божије које је он са њима дијелио. Имао је врлину милосрђа према грешницима…Он је дијелио Божије милосрђе и зато су људи сусрет са Св. Леополдом доживљавали као директан сусрет са самим Богом и ту је његова величина…Он је прозван апостолом исповједаонице, свете тајне исповијести…Постао је примјер сваком свештенику и узор, да га је у години милосрђа свети отац ставио као заштитника. На тај начин можемо остваривати своја очекивања, а то су очекивања да ће нас подржати. Он је заштитник оних који болују, било да нам треба савјет он нас може видјети и чути. То је глас који нас охрабрује, ослобађа и враћа у живот…У покајању своме дижеш главу, обновљен у своме духу, доживио си опроштење, поручио је, између осталог, дон Медач.

Свечана миса уз изношење реликвије свеца, традиционално је обављена у присуству бројних вјерника.

Три свете мисе слављене су у капелици – светишту Св. Леополда и жупној цркви св. Јеронима у којој је светац крштен. Прву свету мису славио је жупник жупе у Херцег Новом дон Синиша Јозић:

Допринос прослави празника Св. Леополда дале су као и увијек сестре милосрднице, које су побринуле око свих потребних припрема за славље. Литургијско пјевање предводио је жупни хор св. Јеронима, уз пратњу оргуља.

 На крају еухаристије свим жупљанима и ходочасницима упућене су честитке поводом празника Св. Леополда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here