У МЗ Зеленика – Кути очекују реализацију значајних инфраструктурних пројеката

Зеленика - Кути

У Мјесној заједници Зеленика – Кути, која се распростире од Луке до Пресјеке и Обалице, на другој страни, реализују се бројни инфраструктурни пројекти, али су остали и проблеми, које би требало плански ријешавати.

Према ријечима предсједника Мјесне заједнице Зеленика-Кути Илије Ковачевића, ускоро би требало да буде комплетирана пасарела преко магистрале код тунела у Мељинама, чиме би се значајно растеретио саобраћај и повећао ниво безбједности пјешака на овој фреквентној дионици. Наредних дана да буде постављен лифт на који се чекало, пола године.

Илија Ковачевић

– Посао се одужио али проблем  је био око атеста, електричних водови око надвожњака. Надамо се да ће се убрзати постављање лифта и ставити у функцију за пјешаке, јер је то једна од најопаснијих тачака у Зеленици, навео је Ковачевић.

Ковачевић објашњава да очекују да се одреди траса заобилазнице, од Суторине, Сушћепана, Требесина, Пода, преко Кута, како би планирали амбуланту у Зеленици кроз адаптацију старог Дома пензионера:

– То је у стенд бај модусу годину и по, што је зауставило пројекат амбуланте у Зеленици. Избор је пао на Дом пензинера, односно, старе поште, код Радионице Водовода у Зеленици. Дјелимично је урађено облагање пута, који спаја магистралу. Ту би требало да прође неки двосмјери пут, спојен мостом, да буде постављена ограда уз поток, што би омогућило дјеци да не иду магистралом у школу, објашњава Ковачевић.

Након четири године од постављања цијеви коначно је спојен дио Кута на секундарну канализацију.

– Ти радови су скоро завршени и спојен је километар и по Кутске улице са канализацијом. Урађена је потисна пумпа и ти су радови скоро завршени. Приоритет је да се куће, гдје се може на тој линији да се споје на колектор и да се комплетно растерети Кутско поље и санитарно обезбиједи водоизвориште Опачица. На том захвату је ограничена градња и реконструкција објеката, тако да је све повезано једно са другим, оцијенио је Ковачевић.

Захваљујући многим иницијативама грађана у Мјесној заједници Зеленика – Кути реализовани су важни инфраструктурни пројекти. Мјештани покрећу иницијативе. Проблем су путеви у овој разуђеној Мјесној заједници.

– На преко 60 до 70 одсто путева слој асфалта није замијењен још од 70-тих, 80-тих година прошлог вијека. Почели смо са обнављањем већ прошле године и настављамо ове. Постоји комплетан списак улица, које би требало да се обнове. Вратили су нам скоро два захтјева за санацију у овој години, уз образложење да нема пара предвиђених у буџету за те двије улице, са комплетном планском документацијом, процјеном вриједности радова…Захтјеви су се конкретно односили на Кутску улицу, према Накићеновићима, а проблематично је што су тамо све рупе, образложио је Ковачевић.

Он се нада да ће бити више слуха за ове пројекте, санације улица – које су измакнуте са магистрале, али нису мање значајне за свакодневницу мјештана и све већег броја инвеститора туристичких насеља на овом подручју. Ковачевић очекује добра рјешења, која би требало да дођу из локалне управе и са државног нивоа.

 

2 COMMENTS

  1. Lik Zelenike je Centar mjesta, gdje se međutim jedva može poći pješke. Tu je potrebna rekonstrukcija magistrale, tako, da se jedan kolovoz prepusti pješacima. Za to treba prije svega projekat, pa s time insistirati u Podgorici, jer je magistrala republička nadležnost. Pritom, premjestiti ulaz Luke kod male marine i porušiti već načeti željeznički magazin, radi otvaranja Centra na željetničku rivu.

  2. Treba skrenuti paznju nadleznim organima da konacno pocnu rijesavati i neke prioritete u Zelenici. Mnogo je toga sto treba uraditi a nije uradjeno. A ono sto se radilo trajalo je i vise nego sto je potrebno. Svjedoci smo koliko je trajalo asfaltiranje par stotina metara, mjesecima. U Zelenici nedostaju trotoari , nema ih , cak ni tamo gdje je bilo mjesta nije bilo sluha niti volje da neko prosiri put ni pola metra, a ne nesto vise. Konkretno , pored puta od Vodovoda do Primato trgovine. Takodje , od Dzorovog mosta do Vodovoda. Bilo je prostora ali nije bilo sluha za tu potrebu.Dalje, kod Primata su dva prikljucka na magistralu. Tu su redovno zastoji posto je redovno iskrcavanje robe u sami objekat Primata i dolazi do zastoja u saobracaju. Gradjani cekaju u autima ili jedva zaobilaze ogromne kamione , pritom , parkiranje na trotoaru i opet nemogucnost izlaza na magistralu. Postoji pored Primata zardinjera koja je nepotrebna, smanjuje vidik i uzima od sirine ionako uskog nepreglednog puta. Zatim, ulice kroz Zeleniku , ima ih koje su pune rupa. Jedna od njih veoma frekventna, Veliki Vinogradi , na potezu od Dzorovog mosta prema mostu kod Lazovica, koja je razrovana jos iz doba izgradnje Ruskog naselja od teskih kamiona, tokom njihove gradnje. Nista nije uradjeno. Iako smo vise puta tj, mnogoo puta apelovali, molili da rijese problem kanalizacije i obnove tu Ulicu, obecavano, ali nista uradjeno. Stalno se ceka nesto, te ovo, te ono. Nadam se da ce ovo neko od Nadleznih procitati, iako to znaju. Pa da stave ove zahtjeve na konacnu realizaciju. Mnogo je toga obecano. Ne moze se nista ocekivati ako se ne rijesava infrastruktura i u okolnim mjestima nase Opstine. Ne cini nasu Opstinu samo Herceg Novi . Konkretno , govorim o Zelenici, naravno za dobrobit naseg mjesta. Ima jos mnogo toga da se uradi . Dodala bi , i apelujem na Nadlezne , da pjesacku stazu kod Vagon kafica , kod tunela Lalovina prema Meljinama, ostave pjesacima, jer imam utisak , malo po malo, poceli su preko same pjesacke staze ici kamioni i auta za potrebe privatnika u blizini, sto je nepojmljivo, a za zabranu saobracaja u pjesackoj zoni. Ovo je samo nekoliko stavki a ima ih jos mnogo. Pa da se barem pocne sa rijesavanjem ovih zahtjeva. Nadlezni da pokazu, zelju, sluh i volju da rijese probleme mjestana Zelenike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here