Понуда Херцег Новог представљена на сајму у Риги

Фото: Туристичка Херцег Нови

Туристичка организација Херцег Нови у сарадњи са Националном први пут је представила понуду дестинације на сајму туризма у Риги.  Овај сајам је од великог значаја за представљање Црне Горе као цјелогодишње туристичке дестинације на тржишту Летоније, Литваније и Естоније, јер окупи око 900 излагача из 30 свјетских дестинација, 5.000 професионалаца из области туризма из балтичких земаља, а сајам посјети преко 30.000 посјетилаца, саопштено је из НТО.

Туристичка организација Херцег Нови први пут наступа на овом сајму и изузетно смо задовољни посјетом као и интересовањем публике али и привреде за наш град, казао је Милош Ковачевић, менаџер за емитивна тржишта у ТО Херцег Нови.

-Посјетиоцима смо представили нашу свеобухватну понуду, љетњег и зимског туризма, предности које наш град нуди, као и незаобилазне културне и историјске атракције и манифестације које красе наш град. Земље Балтика су дефинитивно у нашем фокусу као значајно емитивно тржиште, остварили смо добре контакте током сајма и очекујемо да ћемо у наредном периоду видјети резултате наше посјете кроз већи број туриста са овог тржишта, казао је Ковачевић.

Пословни састанци и Б2Б догађај који је организован у склопу првог дана сајма је окупио рекордно велики број туроператора и привредника из балтичких земаља. Ово је била прилика за умрежавање, као и представљање новина када је у питању црногорска туристичка понуда. Почасна конзулка Црне Горе у Летонији, Хелена Рудуша, присуствовала је Б2Б догађају и поручила да се увјерила да влада изузетно велико интересовање за Црну Гору.

Посјетиоци су били одушевљени могућношћу да пробају храну и пиће црногорске кухиње, које је обезбиједила компанија „Плантаже“, као и да освоје неке од вриједних награда, за које су се побринули Будванска ривијера, Портонови и туристичка агенција “Голд Травел“, као и НТО ЦГ.

Балтичке земље су редовним летовима повезане са нашом земљом и то у великој мјери утиче на одлуку туриста да одмор проведу на дестинацији. Због раста интересовања за понуду Црне Горе са балтичких тржишта, компанија „Ер Балтик“ ће наставити са летовима од 1. маја до 29. октобра, два пута седмично (сриједом и недјељом) на релацији Рига-Тиват.

-Као и прошле, и ове године смо се представили на сајму у Риги. Евидентно је да је Балтик веома интересантан за нас и постаје стратешко подручје које шаље све већи број туриста. Ове године смо на састанцима примијетили да је интересовање значајно веће, да много боље познају понуду Црне Горе и да постоје упити за повећање броја летова компаније “Ер Балтик” према нашој земљи. Јавило нам се неколико агенција заинтересованих за дугорочна партнерства, те вјерујем да ћемо и даље радити на развоју овог тржишта и довођењу све већег броја туриста из Летоније, Литваније и Естоније у Црну Гору”, ријечи су Ениса Цикотића, сувласника агенције Голд Травел.

Интересовање за долазак у Црну Гору било је евидентно по гужви на штанду Црне Горе, а и туристички радници су нам потврдили да су ове године резервације почеле већ у јануару.

-Посјетила сам вашу земљу и свима је препоручујем. Већ правимо резервације за љетњу сезону и свима нагласим да не пропусте да обиђу Боку и Будву. Ја ћу сигурно опет посјетити Црну Гору!”, истакла је Лиене Карклина, представница туристичке агенције “Орхидеја” и потврдила да је на Балтику, Црна Гора све траженија дестинација за одмор.

Пораст интересовања за дестинацију, дијелом је резултат добрих искустава које су пренијели представници медија и туристички радници које је НТО ЦГ угостио током студијске посјете.

Велико интересовање за Црну Гору потврђује и статистика која показује да је током првих седам мјесеци 2023. године Црну Гору посјетило 20.285 туриста из Летоније, Литваније и Естоније, што представља повећање од 77% у односу на 2022. годину. Ови туристи су остварили 111.787 ноћења, што је пораст од 76% у односу на претходну годину.

Када је у питању колективни смјештај за првих једанаест мјесеци 2023.године, забиљежено је 26.996 туриста, што је повећање од 103% у односу на 2022. годину, саопштено је из НТО.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here