У Лубардином легату у Београду изложба „Новљани у Београду“

“Guitar art festival” у Београду и “Guitar art summer fest” у Херцег Новом неспорно припадају онима који се не пропуштају, а узајамно се подржавају и преплићу, промовишући оба града с много уважавања и љубави.

Београдски фестивал ће  под слоганом „Етно“  ове године трајати од 17. до 21. маја. Извођачи на 23. фестивалско издање стижу из 20 земаља свијета, а обједињују шпански фламенко, португалски фадо, грчки бузуки, аргентински танго, руску балалајку и балкански етно. Подсјетићемо, “Guitar art festival” признат је као један од пет најзначајних фестивала гитарске умјетничке музике у свијету, чему су допринијели концерти најпознатијих гитариста међу којима су Пако де Лусија, Стинг, Енио Мориконе, Мариза, Томи Емануел, Луз Касал, Росенберг Трио и многи други.

Оснивач и директор и београдског и херцегновског “Guitar art summer fest”a , Бошко Радојковић, са својим креативним тимом не пропушта прилику да током манифестације у Београду промовише Херцег Нови и новске ствараоце.

Тако ће ове године у традиционалном фестивалском сегменту “Guitar visul art” бити представљено заједно троје херцегновских умјетника. Од 13. маја до краја фестивала, 21. маја, у галеријском простору у Легату Петра Лубарде излагаће Вања Берберовић, Борис Шуберић и Витка Вујновић.

О овом програмском сегменту у Београду и у Херцег Новом брине Љубица Лазић, а уз најаву овог програма наводи да свако од троје аутора „у свом формату и медију бележи град уметности Херцег Нови у коме је летњи “Guitar art summer fest” заузео своје место“. Запажено и заслужено, додајемо, јер  су и на херцегновској Канли кули, у Старом граду, на тврђави Форте маре, наступали највећи у региону и Европи, од Мирослава Тадића и Влатка Стефановског, од Срђана Булатовића и Дарка Никчевића, од “No border” оркестра до Розенберг триа и фадо диве Дулсе Понтеш.

Припреми изложбе „Новљани у Београду“ пун допринос дала је Љиљана Мариновић, власница галерије „Sue Ryder“ у којој су излагали ови аутори, а која је од почетка домаћин херцегновских садржаја “Guitar visual art”-a .

У тексту који прати изложбу Мариновић, између осталог, наводи да радови троје аутора носе у себи “рефлексију таласа, галебова, раширених једара, битви, фестивала, кровова, ђардина, улица, портуна, ориђинала, кула,  расцвалих богумила, жутих лимунова, зрелих наранчи“ носе „отворена врата Херцег Новог, прозоре окренуте југу, руке пуне загрљаја, хљеб и со за госте, тишину пуну звука, у срцу без граница, у звоницима који вуку поглед небу, у скалинима којима се пењемо од Шквера до Белависте, па даље до Шпањоле…“

Вања Берберовић Шуберић, која је завршила Факултет примењених уметности и дизајна у Београду, смјер примјењена графика и фотографија и имала три самосталне изложбе, поводом сусрета са београдском публиком коментарише да нема ничег природнијег од звука гитаре који се одбија „од врелог камена Старог града Херцег Новог. Звуци зрикаваца и “Guitar art” су једноставно саставни дио херцегновског зрелог љета!“

Борис  Шуберић каже да он прича „медитеранску сторију Јадрана, Боке Которске, Херцег Новог, јер је то свијет испуњен ведрином и бокешким шармом.“

-Немам савршен слух, нити умијем да свирам, зато своју музику насликам. “Guitar art” у Херцег Новом за мене је права инспирација, објашњава Шуберић.

Београдска изложба Витке Вујновић, новинарке и публицисткиње која се сликарством, како каже бави из љубави потврдиће још једном њено објашњење:

– Моје  слике су  најчешће одраз моје љубави према људима и градовима, посебно  Херцег Новом и Београду, према новској културној сцени, фестивалима и посебно “Guitar art summer fest”-у који  од оснивања има посебно мјесто међу новском публиком, можда баш због тог снажног креативног преплитања необичних, јединствених  енергија које носе и Београд и Херцег Нови, поручује Вујновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here