У ХН готово изједначен број гостију у приватном и хотелском смјештају

Херцег Нови према незваничним подацима ове године биљежи изједначен однос гостију у приватном и колективном смјештају, што је значајно у развојном смислу, истакао је редовни професор економије и туризма Иво Жупановић.

Према незваничним подацима Националне туристичке организације на нивоу државе резултати у колективном смјештају су у односу на прошлу годину слабији за шест одсто, док како је истакао професор Жупановић, Херцег Нови може да буде задовољан јер је однос гостију у приватном и хотелском смјештају изједначен.

-То је значајно у развојном смислу јер смо свих претходних година имали доминацију приватног смјештаја. Од градова у Црној Гори који имају сличан однос , по незваничним подацима , је у Будва.

У периоду од јуна до септембра када се обично реализује 80 одсто туристичког промета, а Жупановић истиче да је примјетно да Црна Гора у различитим областима има конкуренте у Хрватској и Албанији.

-Када су у питању наша традиционална тржишта Хрватска је имала раст око 20 % долазака туриста из Босне и Херцеговине за првих пет мјесеци , а из Србије 18 %. То треба да видимо да ли је цјеновно погођено, с обзиром на то да тај тренд раста указаује да смо се ми цјеновно приближили Хрватској и да због боље друмске доступности у одређеном дијелу бирају ту дестинацију. Албанија за прва 4 мјесеца биљежи 38 одсто раста и биљежи 2,4 милиона долазака страних туриста што је готово годишња посјета у Црној Гори.

Побољшање авио доступности Црне Горе као дестинације мора бити један од приоритета, а Жупановић је похвалио актуелне промјене у менаџемнту Аеродрома Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here