У Херцег Новом мање случајева вршњачког насиља у односу на друге градове

Почетак школске године још једном је актуелизовао проблем вршњачког насиља у црногорским основним и средњим школама. Службеници центра безбједности Херцег Нови у оквиру акције „Младост“ активно раде на сузбијању малољетничке деликвенције, а случајеви вршњачког насиља у нашем граду су кажу спорадични. 

И тема вршњачког насиља актуелизована је кроз кампању „16 дана активизма против насиља“, а шеф станице криминалистике Центра безбједности Митар Тадић, за РТХН каже да је број пријављених случајева вршњачког насиља у Херцег Новом нешто мањи у односу на друге црногорске градове.

-Имамо срећу да у нашем граду немамо појавних облика вршњачког насиља, осим када су регистровани случајеви појединачних догађаја на школским игралиштима, ваннаставних активности на игралиштима испред стамбених зграда, гдје дође до сукоба малољетника у смислу неразумијевања у том спортском домену.

Када је ријеч о праћењу проблематике вршњачког насиља, службеници Центра безбједности Херцег Нови су сертификовани и обучени да раде са малољетницима.

-Такође, постоји и Јединица за сузбијање малољетничке деликвенције која прати ту проблематику у свим областима, која је повезана и са употребом алкохола, коцкањем, уличном продајом дроге и слично. Кроз све те активности је координисана акција “Младост” која се спроводи  сходно проблематици и правовремено, и која је управо осмишљена за сузбијање било које врсте насиља и штетности малољетника на средину.

Одјељење безбједности Херцег Нови редовно реализује едукaуцију ученика у херцегновским школама, која обухвата више области.

-Регионални Центар безбједности Југ, односно одјељење безбједности Херцег Нови, константно својим планским активностима спроводи мјере и радње на едукацији малољетника кроз разне видове безбједности саобраћаја, злоупотребе наркотика, правилног коришћења интернета и понашања на интернет платформама и заштите у случају елементарних непогода, тако да опет радимо све на добробит друштвене заједнице, поручио је Тадић.

Министарство просвјете је анализом ситуација вршњачког насиља на основу података из Информационог система црногорског образовања мапирало 80 школа у којима ће бити уведен превентивни програм за спријечавање таквих инцидената. Најављено да ће започети едукацију у тим школама у четири групе посвећене превенцији вршњачког насиља, управљању неким непожељним облицима понашања и другим проблемима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here