Зимско издање Мреже фестивала Јадранске регије

Након два успјешна Прољећна издања, филмске манифестације уједињене у Мрежу фестивала Јадранске регије: Загреб Филм Фестивал, Сарајево Филм Фестивал, Фестивал ауторског филма Београд, Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал и Љубљански филмски фестивал представљају прво Зимско издање, у оквиру којег ће од 10. до 18. децембра на онлајн платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba бити приказана четири филма из региона.

То су „Ја сам Френк“ Метода Певеца, „Асиметрија“ Маше Нешковић, „Отац“ Срдана Голубовића и „Бог постоји, њено име је Петрунија“ Теоне Стругар Митевске. Филмови ће бити доступни публици на територијима земаља чланица Мреже, и то потпуно бесплатно.

-Зимско издање осмислили смо са жељом да, уз помоћ платформе која обједињује публике пет великих регионалних фестивала, допринесемо домету неколико значајних филмова, и то у зимском периоду кад више времена проводимо испред екрана у топлини дома. Ријеч је о филмовима чији се дистрибутивни циклус донекле или у потпуности поклопио са пандемијом, те због тога нису добили прилику да стекну регионалну публику у мјери у којој то заслужују. У програму су два остварења која публика изван матичних земаља можда није имала прилику да види, те два која су успјешне међународне турнеје закључила вриједним наградама и признањима, изјавили су организатори.

„Ја сам Френк“

Филм „Ја сам Френк“ словеначког редитеља Метода Певеца пред гледаоце поставља занимљиву моралну дилему: Шта бисте урадили кад бисте наслиједили милионски износ за који знате да је стечен преваром? Неочекивано насљедство постаје окидач сукоба између Френка (Јанез Шкоф), бунтовника који се још увијек заклиње у социјалистичке вриједности, и његовог брата Бранета (Валтер Драган), типичног посттранзиционог тајкуна. Док Френк истражује поријекло новца који је њихов покојни отац присвојио разним сумњивим пословима, Бране жели да се новца докопа уз помоћ адвоката и мреже очевих бескрупулозних пријатеља.

„Асиметрија“

У свом дебитантском дугометражном филму „Асиметрија“ редитељка Маша Нешковић бави се питањем зашто се неке везе, па чак и оне испуњене љубављу, након неког времена распадају. Кроз три наративне линије филм прати три пара чије се приче преплићу једног врелог љета у пустом Београду: дјечак Пец и дјевојчица Лола проводе посљедње дане љетних празника уочи Лолиног пресељења у Канаду; комшије Оља и Иван упуштају се у страствену везу; Вера и Владимир растају се након 20 година брака. Улоге у филму тумаче Дариа Лоренци Флатз, Уликс Фехмиу, Мира Јањетовиц́, Младен Совиљ, Лола Витасовић и Матеја Пољчић.

„Отац“

Филм „Отац“ Срдана Голубовића освојио је низ значајних награда, међу којим је и Награда публике у програму Панорама Међународног филмског фестивала у Берлину. Након што му социјална служба одузме дјецу, незапослени надничар Никола напушта своје мало село на југу Србије и пјешке креће на пут према Београду гдје планира да изнесе свој случај министру. Улога очајног оца који од губитника са друштвене маргине постаје јунак нашег доба донијела је Горану Богдану бројне награде и признања, као и номинацију за награду Европске филмске академије за најбољег европског глумца. Остале улоге у филму тумаче Борис Исаковић, Нада Шаргин, Милица Јаневски, Мухарем Хамзић и други.

„Бог постоји, њено име је Петрунија“

Филм „Бог постоји, њено име је Петрунија“ редитељке Теоне Стругар Митевске је сатира која прати дешавања у македонском граду Штипу. Тамо сваког јануара локални свештеник у ријеку баца дрвени крст за којим скачу стотине мушкараца. Онога ко га изрони пратиће срећа и успјех. Овог пута за крстом спонтано зарони и Петрунија, те успије да га уграби прије осталих. Мушкарци су бијесни јер се жена усудила да учествује у њиховом ритуалу. Настаје потпуни хаос, али Петрунија (у хваљеном глумачком извођењу Зорице Нусхеве) не попушта. Филм је премијерно приказан на Berlinaleu гдје је освојио Награду екуменског жирија и Награду Guild Film, а међу бројне успјехе убраја се и филмска награда LUX Европског парламента 2019. године.

Филмови ће бити доступни гледаоцима из Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, уз претходну регистрацију на платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Мрежу фестивала Јадранске регије подржава Потпрограм МЕДИА Програма Креативне Европе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here