Трка сјећања на Драгољуба Ђуричића у Београду

У оквиру 3. Београдског полумаратона, у недељу 27. новембра, биће одржана  Трка сјећања на Драгољуба Ђуричића.

Ову иницијативу покренуле су Новљанке Викторија и Наталија Самарџић које су женску трку у октобру  ове године прошле у мајицама са ликом омиљеног музичара и посветиле пређене километре сјећању на њега.

Уз подршку директора Београдског маратона Дарка Хабуша, у оквиру Породичне трке, чија траса ове године пролази и улицом у којој је Драгољуб Ђуричић живио, одржаће се и трка сјећања на њега на којој ће пријатељи, колеге и поштоваоци  у склопу Породичне трке трчати у бијелим мајицама са његовим ликом.

-Идеја је да лик и дјело Драгољуба Ђуричића, вашег суграђанина, никада не изблиједе и да наставе да живе кроз Београдски маратон. Идеја је проистекла тако што су на Женској трци на Ади Циганлији 2. октобра ове године Наталија и Викторија прошетале круг око Аде и на тај начин дале допринос њеном развитку. Сада је то попримило поприлично већи обим и велики број људи очекујемо на Породичној трци који ће шетати за Драгољуба Ђуричића, казао је Хабуш за РТХН.

Оно што је Драгољуб дао кроз емоцију и енергију и колико се животно посветио свим позитивним стварима  које је уткао у Београдски маратон је оно што организатори не желе да забораве, наводи Хабуш.

-Он је апослутно дио породице Београдског маратона  и покушаћемо да тај пасаж гдје тркачи пролазе а гдје их је Драгољуб са својим бубњарима бодрио несебично свих ових година, понесе име по њему, казао је Хабуш.

Наталија Преочанин Самарџић за РТХН каже да су добиле невјероватну подршку  директора Београдског маратона, Дарка Хабуша, маратонаца и свих партнера манифестације. Наводи и да је трка  имала  невјероватан одјек, те да је сигурна да је то Драгољубова оставштина.

-Лавина се сама покренула, то је лавина коју је Драгољуб годинама у нас улагао, ткао је као најљепши огртач доботе, казала је Наталија Преочанин Самарџић за РТХН.

Најстарија маратонка, каже Наталија, закорачила је у девету деценију а ријеч је такође о нашој суграђанки, Зеленичанки, Милени Михаиловић Ротула која живи у Београду. Најмлађа маратонка, Ксенија Чарапић,  има три године.

Шетњу у бијелим мајицама са Драгољубовим ликом пратиће добошари из Врбаса Мистик бубњарске групе, а Дирекција БГ маратона је спремила свој омаж Драгољубу, који ће бити изненађење за све.

Иницијаторке трке сјећања наишле су на разумијевање дирекције Маратона те су им уступили штанд испред МТС дворане гдје очекују све људе који поштују лик и дјело Драгољуба Ђуричића.

-Ту ћемо се састати  и као домаћини трке почастити присутне са специјалитетима из нашег завичаја, казала је Наталија и додала да ће домаћини трпезе бити Романа Јекнић, Маринела Јефтић и Илија Вуксановић али да су се придружили Новљани из Херцег Новог, Београда и Новог Сада: Перан Ћетковић, Мира Барбарез, Наташа Балтић, Роса Дрекаловић, Сузана и Горан Стерниша, Паула Филиповић, Боро Лазаревић, Жељко Стевић, браћа Ожеговић, Жељко Тафра, Лука Шушић, Зорица Комадина, Слађана Малавразић Стаменковић…

-Огромно је  интересовање и одзив како обичних људи, тако и Драгољубових музичких потомака и пријатеља и сви осјећају велику част да буду дио овог несвакидашњег омажа људскости и доброте, поручила је Наталија Преочанин Самарџић.

Шетњу у бијелим мајицама са Драгољубовим ликом пратиће добошари из Врбаса Мистик бенда, а Дирекција БГ маратона је спремила свој омаж Драгољубу, који ће бити изненађење за све.

Драгољуб Ђуричић био је херој Београдског маратона и пуну деценију са својим бубњарима бодрио је тркаче у тунелу испод Бранковог моста, гдје је осликан и мурал посвећен њему. Преминуо је од короне у марту 2021. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here