Увећане накнаде и родитељима беба рођених у овој години

Фото: Илустрација

Измијењен Закон о социјалној и дјечијој заштити, који је у припреми, примјењиваће се ретроактивно од почетка ове године. На тај начин ће сви који су се постали родитељи од  01. јануара 2022. године, али и они који ће се остварити у тој улози током 2023. добити накнаде за бебе, које им је Влада Црне Горе раније обећала, потврдио је данас државни секретар у Министарству рада и социјалног старања Дарко Стојановић.

Он је гостујући у Бојама јутра ТВ Вијести подсјетио да је у тренутно у фази измјена Закона, односно члана који предвиђа исплате накнаде за новорођенчад.

-То је 43. Влада настојала да уради у што краћем року, с обзиром на то да смо од претходне администрације имали само закључак Владе и то да ће та средства да се исплаћују из текуће буџетске резерве. Сви који се баве овом проблематиком добро знају да сва права из области социјалне и дјечије заштите морају да буду у складу са Законом. Одмах послије формирања Министарства формирана је и радна група. Мислим да је радна верзија нацрта измјене Закона већ готова и да ће ићи према надлежним институцијама. Закон ће се примјењивати ретроактивно до 1. јануара 2022. године, тако да грађани који су у међувремену добили принову не треба да имају бојазан. Сви ће бити обухваћени овом накнадом, истакао је Стојановић.

Оцијенио је да су се на одговоран начин понијели према одлуци претходне администарције, на задовољство грађана који, како је казао, очекују да у турбулентном и економски тешком времену приме накнаду и на тај начин олакшају функционисање својих породица.

-Мислим да ће измјене Закона врло брзо ићи ка надлежним институцијама и да ћемо убрзо имати исплату. С обзиром на то да ће се Закон примјењивати ретроактивно нико неће бити закинут. Хоће ли то бити мјесец прије или касније мислим да је ирелевантно, најбитније је да ће накнаде бити и за оне који добију принову у 2023. години и за оне који су псотали родитељи у 2022, закључио је Стојановић.

Подсјећамо, претходна Влада је крајем марта донијела мјеру да ће за сваку бебу рођену у седам општина са позитивним природним прираштајем бити издвојено по 500 еура, односно по 1.000 еура у 17 општина са негативним природним прираштајем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here