Током празника три лица лишена слободе због вожње под дејством алкохола

Фото: Илустрација

Службеници Центра безбједности Херцег Нови су због повећане фреквенције саобраћаја на херцегновским путевима током новогодишњих и божићних празника, посебан акценат ставили на алкотестирање. Уз репресивне мјере, саобраћајна полиција је на возаче дјеловала и превентивно промоцијом кампање „Кад пијем, не возим”. У сусрет прослави Нове године по јулијанском календару из станице полиције апелују, посебно на родитеље, да одговорно приступе употреби пиротехничких средстава и да мисле на безјбедност дјеце.

Како је у Новском јутру РТХН казао командир Станице полиције Центра безбједности ХН Љубише Ровчанина, у оквиру кампање „Кад пијем, не возим“, од 30. децембра прошле године до 11. јануара, алкотестирањем код 10 возача утврдили су присуство алкохола у организму, а три лица су лишена слободе.

-У том периоду наши саобраћајни полицајци су и поред појачаног алкотестирања и предузимања мјера које су предвиђене законом, дијелили и едукатвине летке који служе да подсјете на опасност вожње у алкохолисаном стању, казао је он.

Ровчанин је истакао да се, упркос повећаном броју возила на херцегновским путевима, током првих дана јануара догодило мање саобраћајних незгода него ранијих година.

-Циљ је да смањимо број саобраћајних незгода. Поред појачане фреквенције за врјеме празника, на путу Каменари – Гранични прелаз Дебели бријег и на регионалном путу Мељине – Петијевићи – Ситница, регистровано је пет саобраћајних незгода, од тога у једној незгоди лице са лаким повредама. Остале незгоде односиле су се на материјалну штету. С обзиром на то да је вријеме празника, можемо бити задовољни, није било страдалих, што је најбитније. Не треба занемарити нити једну повреду, али трудићемо се у наредном периоду да саобраћајне незгоде сведемо на минимум, истакао је Ровчанин.

Ровчанин је подсјетио да је током прославе божићних празника због употребе пиротехничких средстава тешке повреде задобио тринаестогодишњи дјечак из Херцег Новог, те додао да је у ријешавању овог проблема потребна помоћ и подршка свих субјеката у друштву, првенствено родитеља.

-Законодавац је јасно рекао ко може, на који начин и у ком периоду да набави и користи пиротехничка средства. Прописао је и у којим дјеловима града се могу користити – гдје нема фреквенције људи. Продаја пиротехничких средстава 2,3, и 4. разреда је дозвољена само у периоду од 20. децембра до 15. јануара, и то лицима старијим од 18 година. Често долазимо до сазнања да родитељи купују дјеци пиротехничка средства, а ако имамо аргументе идемо и у процесуирање, објашњава Ровчанин.

У сусрет прослави Нове године по јулијанском календару из станице полиције још једном апелују, посебно на родитеље, да одговорно приступе употреби пиротехничких средстава и да мисле на безјбедност дјеце.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here