СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА: ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ – ЧИНИТИ НЕВИДЉИВО ВИДЉИВИМ

У циљу подизања свијести о двије милијарде људи који тренутно живе без приступа безбједној води Свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта. Тема овогодишњег Свјетског дана вода је „Подземне воде – чинити невидљиво видљивим“.

Како је саопштено из Института за јавно зравље, фокус овог значајног датума је да подстакне дјеловање према одрживом развоју (СДГ) 6: вода и канализација за све до 2030. године.

Према критеријумима СЗО, здравствено исправна вода за пиће доступна у довољним количинама спада у дванаест основних показатеља здравственог стања становништва. Један од приоритетних задатака цјелокупне људске заједнице је чување и рационално искоришћавање водених ресурса.

Подземне воде су невидљиве, али је њихов утицај свуда видљив. Изван видокруга, под нашим ногама, подземна вода је скривено благо које обогаћује наше животе. У најсушнијим дијеловима свијета, то је можда и једина вода коју људи имају. Подземне воде ће играти кључну улогу у прилагођавању климатским промјенама, те морамо радити заједно на одрживом управљању овим драгоцјеним ресурсом.

Подземна вода је вода која се налази под земљом у водоносницима, геолошким формацијама од стијена, пијеска и шљунка које могу задржати воду. Прекомјерно се користи у многим подручјима гдје се више воде захвата из аквифера, него што се обнавља кишом и снијегом.

Загађење подземних вода је посебан проблем, за чији опоравак су потребне деценије или чак вијекови. На неким мјестима не знамо колико подземних вода лежи испод наших ногу, што значи да можда не успијевамо да искористимо потенцијално витални водни ресурс. Истраживање, заштита и одрживо кориштење подземних вода биће кључно за преживљавање и прилагођавање климатским промјенама и задовољавање потреба растуће популације.

Морамо да заштитимо подземне воде од загађења и да их користимо на одржив начин, уравнотежујући потребе људи и планете. Улога подземних вода је од виталног значаја у водоводним и санитарним системима, пољопривреди, индустрији, екосистемима и прилагођавању климатским промјенама и мора се одразити и на креирање политике одрживог развоја. У процесу природног кружења воде многе загађујуће материје, које човек производи у оквиру својих разноврсних активности, доспијевају у површинске и подземне воде.

Најефикасније средство за осигурање квалитета воде за пиће и заштиту здравља грађана, у свим водоводима без обзира на величину, је поштовање превентивног приступа управљања, који обухвата све кораке од изворишта, резервоара, дистрибутивног система до потрошача.

1 COMMENT

  1. Zagadjenje podzemnih voda je poseban problem jer moramo zastititi sve te podzemne vode koje su danas prioritet zastite. Voda je izvor zivota sto znaci da treba voditi racuna o zdravoj pijacoj vodi, jer ni cesmovace nisu vise sigurne pune su peska, mulja i neprijatnog mirisa hlora. Zato ja ne moram da brinem od kada koristim hidrogenizovanu vodu obogacenu vodonikom, koja ubija sve slobodne radikale u vodi, a takva tretirana voda pozitivno deluje na nas organizam i jaca imunitet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here