НОВО СЈЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА У ГАЛЕРИЈИ „ЈОСИП БЕПО БЕНКОВИЋ“

Пригушена свјетла, детаљи из логора, али и приче о мученицима дочарали су посјетиоцима атмосферу боравка у концентрационом логору Јасеновац, на изложби отвореној у градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“.

Један од аутора Богдан Шпањевић објашњава да је изложба базирана на концепту вербалне културе и усменог наратива, зато што су приче које слушамо први наративи које у животу чујемо од наших родитеља. Због тога су, како сматра Шпањевић, као сегменти изложбе веоми прича и звук, као моћно сугестивно средство.

Шпањевић је нагласио да је циљ био „да заједно побјегнемо из логора Јасеновац“.

– У метафоричном смислу, када су у априлу 1945. године логораши пробили жицу, пробили капију и избили на слободу, они су физички побјегли из логора. Ако остајемо у мржњи, остајемо у духу таме, метафорички остајемо у логору који нас је заточио да мрзимо. Уколико желимо да се ослободимо, да надвладамо и побједимо Јасеновац и да закорачимо у свјетлост, морамо да изађемо из тих окова и обруча у које нас везује концепт Јасеновца – објашњава аутор.

Како је казала директорица Музеја и Галерије Славица Божовић, изложба „Јасеновац – логор смрти, земља живих“ представља умјетничку интерпретацију историјских догађаја и стварних података.

– Мултимедијални садржај омогућује посјетиоцу да кроз приче о страдалима у овом логору обликује ново сјећање и лични доживљај страдања из којег се рађају љубав и саосјећање, умјесто мржње и страха. Ко не памти, поново проживљава – казала је она на свечаном отварању.

Изложба кроз другачији концептуални приступ представља жртве Јасеновца, односно њихове судбине, осјећања, размишљања, казала је Божовић.

Природно је да ова изложба буде уприличена у Херцег Новом, граду у којем су траг оставила два колосална стуба културе памћења Андрић и Његош, јер је тема ове изложбе колективно памћење, наводи директорица ЈУК Херцег феста Гордана Крцуновић.

Кроз овај својеврсни литургијски концепт геноцида у Јасеновсу којим се, како истиче Крцуновић, његује изворни однос према истини, стварности и жртви појављује се земља живих.

– Изложба је својеврсно сјећање на Христа и оне који су страдали на правди Бога и у његово име. Овакав концепт изложбе нас обавезује не само у етичком већ и у онтолошком смислу. Изложба је својеврстан одговор на изазове у ери културе заборава које подстиче савремена технологија, као што је то раније радила идеологија. Она одговара и на питање како сачувати сјећање на геноцид који се десио прије 70 година и како индустрију заборава и технологију ставити у службу сјећања – казала је Крцуновић.

Како наводи предједник Општине Стеван Катић, снажним аудио доживљајем, потресним причама и амбијентом аутори посјетиоце изложбе смјештају у средиште страдања, како би их оснажили да се без предрасуда суоче са болним темама и крену на пут исцјељења.

– Конструктивно сјећање на трагедију у Јасеновцу доприноси прихватању и помирењу који су кључни за односе у нашем региону, за постизање шире друштвене промјене, изградњу демократских и одговорних друштава, али и као гаранција мира. Зато је ова изложба важна – јер буди саосјећање, које је моћно оружје против зла и мржње – казао је он.

Евоцирањем страдања јасеновачких жртава и храбро гледајући истини у очи изложба позива на будност и борбу против национализма, сегрегације и дискриминације, а то је оно што сви дугујемо жртвама и будућим генерацијама, поручио је Катић.

Отварању изложбе присуствовали су конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић, предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић, потпредједник Општине Мирко Мустур, секретар за туризам, економски развој и предузетништво Ненад Витомировић.

Аудио изложба у галерији „Јосип Бепо Бенковић“, посвећена жртвама концентрационог логора Јасеновац биће отворена до 1. априла. Аутори су Дарко Николић и Богдан Шпањевић, а изложба је развијена у сарадњи са стручњацима Музеја жртава геноцида из Београда који је и партнер на пројекту. Ко-продуцент изложбе је Галерија Штаб из Београда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here