ПКЦГ: ШТО ПРИЈЕ ОДБЛОКИРАТИ РАД ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА

Управни одбор Привредне коморе Црне Горе, са сједнице одржане 21. марта, апеловао је на што скорију деблокаду рада државних институција како би се у изазовном времену заштитили интереси црногорске привреде.

Имајући у виду раст трошкова материјала који је посебно изражен од почетка кризе у Украјини, Комора иницира да се изнађу механизми усклађивања цијена исказаних у тендерима са промјенама на тржишту. Привредници истичу да су цијене горива и битумена у посљедња два мјесеца порасле за 70 одсто, а арматуре за више од 130 одсто. Због раста цијена, привредници који реализују послове по уговорима раније склопљеним у оквиру јавних набавки, налазе се у незавидном положају и доведени су на руб банкрота. Управни одбор тражи да се сагледа могућност доношења рјешења за ову ситуацију по узору на земље региона, конкретно Хрватску, која је, препознајући проблем, усвојила Уредбу о критеријумима усклађивања цијена са промјенама на тржишту. Тренутно је у Црној Гори, по Закону о јавним набавкама, тај механизам искључен и цијене су фиксне.

Такође, Управни одбор позива надлежне да се, не чекајући одлуку Србије о деблокирању извоза у земље региона, што прије пронађу алтернативна тржишта за снабдијевање Црне Горе уљем и брашном, јер је, према ријечима представника трговинских ланаца, стање залиха ових производа алармантно.

Управни одбор је утврдио предлоге финансијског и извјештаја о раду ове асоцијације за 2021. годину. Усвојени су правилници о наградама Коморе, те канцеларијском и архивском пословању. Донијете су одлуке о избору чланова Одбора за додјелу Награда ПКЦГ, као и чланова одбора удружења шпедитера, те банкарства, других финансијских организација и осигурања.

Привредници оцјењују да је Црној Гори потребна снажна Привредна комора која ће још спремније, организованије и брже одговорити потребама економије, нарочито у условима кризе и нарушеном амбијенту за пословање. Они сматрају да Комора треба да ради у пуном капацитету на привлачењу нових инвестиција и доприноси креирању предвидљивијег амбијента за њихову реализацију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here