Све бројније „француско“ одјељење у ОШ „Милан Вуковић“

У Основној школи “Милан Вуковић” препознали су колико је важно учење страних језика, па су поред италијанског, ученицима понудили да као други страни језик уче француски, за који из године у годину влада све веће интересовање ђака.

У овој школи формирано је такозвано “француско” одјељење које ће у наредној  школској години бити знатно бројније него до сада, навела је директорица школе, Мара Вујновић.

-Имамо велики одзив, већи него прошле и претпрошле године, тако да ће одјељење бројати 28 ученика што је неки максимум. Јако смо задовољни тиме како су дјеца реаговала на понуђене стране језике јер је уствари богатство једне школе да има више страних језика. То је и по закону тако да се ученику мора понудити најмање два страна језика, а пошто ми имамо стручни кадар за италијански и француски ми смо понудили и један и други језик, тако да ћемо имати једно француско одјељење и три одјељења у којима ће се као други страни језик изучавати италијански,  каже Вујновић.

Школа Милан Вуковић на Савини је једина у Херцег Новом у којој ученици имају прилику да уче француски језик. Ученици ове школе могли су до сада да се у мањим групама опредјеле за учење француског језика, али ће од наредне школске године “француско” одјељење бити бројније и имаће већи фонд часова.

-Ово је трећа година заредом да имамо по једно одјељење које изучава француски као други страни језик. Било је само у групама од по пет ђака, па се стварала једна група која је паралелно док остали изучавају игталијански имала час францускког, али то није било заиста право изучавање језика и школа је била у ситуацији да има само два часа француског језика а сада ће фонд часова бити повећан. Од ове школе зависи гимназија јер се управо тамо наставља изучавање језика који се започне овдје, навела је Вујновић.

Формирање „француског“ одјељења значи и наставак традиције ове школе.

-То је продужавање једне традиције Основне школе „Милан Вуковић“ која никада није угасила изучавање француског језика. То је традиција управо ове школе и зато је треба сачувати. Фртанцуски језик је свјетски језик, знате у којим се све државама и на којијм територијама говори тим језиком. То није локални језик или језик једног народа и једне државе, него је то и те како битан језик, каже Вујновић.

Амбасадорка Републике Француске у Црној Гори, Anne Marie Maskay недавно је обишла ОШ Милан Вуковић, а директорица Вујиновић истиче да је то обострана подршка и сарадња која треба да постоји зато што баштинећи француски језик баштини се и један дио наше историје.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here