СО већином гласова тражи смјену ИО и директорице Туристичке организације ХН

Након вишесатне бурне расправе о ситуацији у Туристичкој организацији, одборници локалног парламента су данас на 18. редовном засједању, које је сазвано на иницијативу чланова Новске листе, усвојили закључке за смјену директорице и чланова Извршног одбора ТО ХН.

Са 14 гласова за, четири гласа против и девет уздржаних, усвојен је предлог одборника Новске листе – Наш град, наш брод, Јована Суботића:

-Скупштина општине Херцег Нови, као оснивач Туристичке организације Херцег Нови, сматра да је директорица стручне службе Туристичке организације Херцег Нови, Миља Виторовић, своју дужност обављала несавјесно и неправилно.

Скупштина општине Херцег Нови захтјева да се у најхитнијем року, а најкасније до 15. маја, сазове сједница Скупштинe Туристичке организације Херцег Нови на којој ће се предлогом покренути поступак разрјешења директорице Организације, сходно члану 52, став 2, Статута Туристичке организације Херцег Нови.

Са 16 гласова за, осам против и троје уздржаних, усвојен је предлог одборника Зорана Лазаревића,  Владимира Косића и Николе Радмана:

-Скупштина општине Херцег Нови подноси иницијативу Скупштини Туристичке организације Херцег Нови и сходно  члановима 24 и 52 Статута ТО ХН предлаже да хитно разрјеши чланове Извршног одбора ТО ХН и покрене поступак разрјешења директорице ТО ХН.

Трећи закључак, који су предложили одборници ДПС-а и СД-а, да се одборницима квартално доставља детаљан извјештај о раду Туристичке организације на упознавање, са финансијском реализацијом и билансима за предметни период, усвојен је са 14 гласова за, пет против и осам уздржаних.

У првом кругу расправе одборник Новске листе Јован Суботић казао је да су ову сједницу сазвали јер су незадовољни радом у Туристичкој организацији у претходном периоду, а посебно инвестицијом у ледени тобоган који је коштао 98 хиљада еура.

Јован Суботић, Новска листа

Он је указао на проблеме који су пратили ову инвестицију, односно на одсуство истраживања тржишта, које би, како је истакао, показало да су се за уложени новац могла купити три тобогана. Такође, проблем је још 11 хиљада еура додатних трошкова за пројекат означен као „кључ у руке“. На то се надовезало кашњење са реализацијом пројекта, па је тобоган умјесто 15. са радом почео 27. фебруара, чиме је обесмишљена идеја да то буде садржај Празника мимозе.

– Тобоган није највећи у у Европи, нити у региону, јер је тиме оправдана страховита цијена коју сте овдје изгласали, драге колеге. Он је једна минијатура, прилично смијешан и 30 дана је био свједочанство рада Извршног одбора Турстичке организације, а остаће и симбол како ће сви будући Одбори и људи који раде у јавном сектору, које делегира овај Дом морати да се понашају – поручио је он.

Суботић је чланове Извршног одбора питао и шта је било са најављеним пратећим програмима Леденог тобогана, који су плаћени око 12 хиљада еура, а затим указао да се из записника надлежних служби може закључити да је тобоган за 98 хиљада еура набављен директном погодбом.

– Оно што је најбитније и због чега је и сазвана ова сједница је да тобоган није јединствен примјер, већ наставак лоших пракси које се дешавају у Туристичкој организацији и које су редом излистане на налазу инспектора за јавне набавке као нерегуларне, односно у супротности са законом о јавним набавкама – истакао је Суботић.

Ледени тобоган није једини проблем у раду Туристичке организације, казао је одборник ДПС-а Владимир Косић.

Владимир Косић, ДПС

– Сваки одборник који је прочитао Извјештај инспекцијског надзора, односно надзорног Одбора који је засједао прије пар дана схватиће да је низ проблема у Туристичкој организацији. Занима ме да ли је урађена процјена колико ће нас коштати тужбе због фамозног политичког дјеловања и реваншизма у Туристичкој организацији и ко ће то да плати? Залажем се да то не иде из буџета. Даље, када смо погледали Извјештај о раду инспекције, утврдили смо да је компанија годпође Валентине Катић по уговорима добила око 381 хиљаду еура из ТО, током једне године. У извјештају пише и да је око 400 хиљада еура потрошено без валидног поступка јавне набавке. Битно је да данас донесемо битне закључке, да слични случајеви не би постали пракса и осталим директорима – истакао је Косић.

Одборник Новске листе Милан Дакић се осврнуо на одлуку о измјенама и допунама финансијског плана ТО за 2023. Годину, односно на ставке на расходној страни, гдје је планираних 10 хиљада еура за организацију дочека Нове године увећано на 200 хиљада, сума од 60 хиљада за манифестације у сопственој организацији увећана је на 240 хиљада, док је 100 хиљада за манифестације кроз јавни позив умањено на 65 хиљада.

Милан Дакић, Новска листа

– Најупечатљивије у овом ребалансу је ставка 16 – спонзорства и донације, гдје је планом било предвиђено 25 хиљада, а ребалансом 280 хиљада еура. За шта и дје су отишле оволике паре и колика је стварна цифра по овој ставци. Надам се да ћемо то видјети на некој од следећих сједница, када на дневном реду буду извјештаји свих предузећа, такође и Туристичке организације, уколико он добије подршку Скупштине ТО, да би се нашао на дневном реду – казао је он.

Дакић је прочитао и биланс успјеха Пореске управе, у којем је наведено да је ТО Херцег Нови у 2023. години била у минусу 282 хиљаде еура, док је годину прије завршила у плусу од 349 хиљада, а затим и подсјетио да ребаланс буџета ТО био на дневном реду претходне Скупштине, иако није имао сагласност Националне ТО.

Члан ИО ТО, Јован Мићуновић,  демантовао је да је уговор за тобоган потписан 29. 01. већ да је то било 1. фебруара. Истакао је да је сам поступак набавке и плаћања тобогана  био законит и једини могућ у том мометну, што је констатовао инспектор.

Јован Мићуновић, Члан ИО Туристичке организације

Валентини Катић, како је рекао, прошле године није исплаћено 380 хиљада еура, већ знатно мањи износ.

– Што се тиче самог тобогана нисмо задовољни манифестацијом. Међутим ми када смо осмишљавили програм није нам био циљ зарада. Можда смо требали да омогућимо да он буде бесплатан. Очекивали смо већи приход од самог тобогана али дијелећи га са Агенцијом за развој и заштиту Орјена рачунали смо да ћемо помоћи Агенцији која нам се често обраћала за спонзорства – навео је он.

Разлог због чега је закуп тобогана скуп је, по ријечима Мићуновића, што не троши додатну енергију, нема карбонског отиска итд. Разлоге кашњења образложио је одгађањем сједнице СО на којој је требало да буде усвојен финансијски план ТО.

По тужби ХСФ ОС у ХН се прогласио ненадлежним, тужба Славице Божовић је тек покренута  а како је рекао није му јасна тужба Ђорђа Станојловића.

Радници Агенције нису посебно плаћани за ангажовање током којег је тобоган био у парку.

Средства за спононзорства су, по ријечима Мићуновића, значајно премашена и одборници ће, поручио је, добити таксативно све износе.

– Тај новац је распоређен коректно, праведно и у складу са могућностима ТО – казао је Мићуновић. Минус од око 280 хиљада у каси ТО је образложио одлуком о организовању Нове године на шта су утрошена та средства.

Одборник ДНП-а Живко Крунић је питао шта је са Извршним одбором Туристичке организације који је морао раније да реагује, када је свима било јасно да је уговор о тобогану потписан на 120 000 еура.

Живко Крунић, ДНП

– Трошење новца из буџета ТО врши се без икакве контроле, већ се у дебелом минусу, а неки приходи се могу очекивати већ за два мјесеца, неопходно извршити смјену Извршног одбора, како би се ситуација у ТО  поправила, у наредном периоду. У Извршном одбору се свађају. Мислим да је рад Извршног одбора и директорице ТО неодговарајући и треба покренути одговарајућу контролу како је законом предвиђено и како је правница у ТО Славица Божовић,  процијенила и поступила. Ми са оваквим руководством не можемо очекивати успјешну сезону, а налазимо се пред њом. Ми смо став о директорици Миљи Виторовић, изразили  прије годину, када смо је искључили из странке, због непоштовања многих статутарних одредби и захтијевали њену смјену, са дужности директорице ТО. Међутим, нисмо имали разумијевање па смо на неки начин и заслужили ову самовољу директорице ТО  Миље Виторовић какву  имамо – казао је Крунић.

Одборник ДПС-а Предраг Дабовић је казао да грађани треба да знају да је рад ТОХН обиљежило пуно уговора и износа који нису спроведени законски међу којима је упитна исплативност не само леденог тобогана већ манифестације Фемили фан фест и Егзит фестивала.

Предсједник ИО Туристичке организације Зоран Савковић, који је на овој функцији други мандат, реплицирао је на излагање одборника Крунића.

Зоран Савковић, предсједник ИО Туристичке организације

–  Ово што се сада рекли да се неко у ИО свађа, долази до ситуација, које не припадају цивилизованом друштву – то се никад није десило. Неслагања су била и са једне и друге стране и прије четири и шест година. Памтим  када су на власти били ДПС и Избор, да смо плаћали за неке ствари 35 000 еура… То прелази све границе укуса. Све се свалило на ове двије године…Ја сам покушао да све вратим  у колектив, отишло се предалеко. Грешака има с једне и друге стране. Пројекат за ледени тобоган је  био замишљен да успије. Није успио. Није ту нико хтио да заради, ни профитира, нити смо ми нека трговачка организација да препродава. Ми се базирамо на забаву. Неке смо ствари требали да ријешимо, а не желим да се сав рад ТО свали на ледени тобоган.  Све је саставни дио пословања. У ТО имамо  51 запосленог,  нико није имао неку злу намјеру. Ако би посумљао, да је било ко приходовао средства на незаконит начин, ја бих отишао из ње – закључио је Савковић.

Независна одборница Милица Костић је констатовала да је стање у Туристичкој организацији драматично и поражавајуће.

Милица Костић, независна одборница

– То поткрепљује финансијски резултат на крају 2023. године. ТО је у том периодуи приходовала 12% више у односу на 2022. док је завршни рачун јасно показује да је пословна година завршена са губитком од око 282хиљаде еура. Сагледавајући упредне податке из 2022. и 2021. године када је пословна година са нешто нижим приходима завршена са позитивним финансијским резултатом од око 349 хиљада еура, сложићете се да је стање и више него поражавајуће. Подаци показују да су трошкови пословања у 2023. 54% већи него 2022. године. Једина оправданост оваквог резултата је недомаћинско пословање и бахато трошење новца грађана и града – казала је Костић.

Бранко Црногорчевић  (ДПС) подсјетио је на предизборна обећања садашње коалиције на власти о деполитизацији која нису испоштована. Осврнуо се и на избор директорице ТО Миље Виторовић.

Бранко Црногорчевић, ДПС

– Криви су људи који су је кандидовали, именовали и криви смо ми овдје, тј. тзв. већина што сво незнање директора потврђује усвајањем планова, некаквим имитацијама буџета, ребалансом и осталим половичним документима. Ја замјерам нама овдје а не г-ђи Виторовић и није у реду да се њој нешто сада спочитава – казао је Црногорчевић.

Одборник Зоран Лазаревић (ГГ Нови побјеђује) казао је да се данас расправља о ТО и да је инспекцијски надзор урађен по пријавама на одређене јавне набавке.

Зоран Лазаревић, ГГ Нови побјеђује

 

– Мене интересује да ли осим овог случаја постоје и друге неправилности јер ако би слиједили ову причу бојим се да  још много неправилности стоји у примјени прописа у ТО само што ми то данас не знамо јер немамо документацију. У свих седам случајева је утврђена незаконитост. Моје питање је зашто су дозвољене ове неправилности? Колико год ми образлажемо причу да је суштина проблема у партитократији остаје питање одговорности када је примјена закона у питању – казао је Лазаревић и закључио да се мора радити по правилима и законима.

– Није битно да ли је то било 2020. године, прије или послије. Ми се нисмо 30. августа изборили да би се исто радило као прије. Ниједну странку не амнестирам укључујући и ову којој припадам. Зато вас молим да се уозбиљимо и да урадимо све што можемо ради напретка града. Видимо којим новцем ТО располаже и битно је да се законито тај новац троши – закључио је Лазаревић.

Директорица ТО Херцег Нови Миља Виторовић одговарајући на питања одборника казала је да су се и раније доносиле незаконите одлуке, нарочито када је ријеч о накнадама запосленима и јавним набавкама. Она је појаснила да члан 6 Закона о јавним набавкама искључује услуге аудио и видео опрему и продукцију, што је унијело конфузију у тумачењу, јер при набавци опреме за љетњи биоскоп без тендера, ни правна служба ни службеница за јавне набавке нису реаговали.

Миља Виторовић, Директорица ТО Херцег Нови

– Службеница за јавне набавке, која има лиценцу и ту је 15 година, ни једном није указала да за неке од ових прекршених набавки треба да се спроведе и поступак јавне набавке. Такође, ни правна служба – казала је Виторовић.

Она је открила да је бивша руководитељка правне службе Славица Божовић пријавила  да је јавна набавка за биоскоп на отвореном у оквиру Фамилy Феста обављена без јавног позива, а претходне године уговор је сачинила она, за исту услугу, код истог добављача, а спроведена је на исти начин.

Одборник Марко Лучић (ГГ Нови побјеђује) констатовао је да се сваке године пропусти на десетине тобогана, односно новца грађана.

Марко Лучић, ГГ Нови побјеђује

– Херцег Фест и ТО имају заједно око 100 запослених. Најпростијим анализама се може закључити да је око 30 до 40 људи вишак. То је на годишњем нивоу 400 до 500 хиљада, тј. четири до пет тобогана и уопште се не осврћемо на то – казао је Лучић.

Он је рекао да би се то ријешило мора се постићи консензус да се расписују конкурси за одабир професионалних кадрова.

– Сви остали закључци, и помињање самог тобогана,  нас неће нигдје одвести. Дијељење средстава од наплате боравишне таксе шаком и капом не може да изађе на добро. Дијељење средстава без анализа и праћења токова те потрошње не може да функционише – закључио је Лучић.

Одборник Демократа Ђуро Цвјетковић бранећи одлуку о ребалансу буџета ТО за 2023. годину казао је да је за то гласао због вишег интереса, односно за организацију дочека Нове године, Празника мимозе и пратећих програма.

Ђуро Цвјетковић, Демократe

– Уколико је неко из ТО крив, односно уколико СДТ или ОДТ донесу одлуку да је директорица Миља Виторовић, Извршни одбор или неко из туристичке крив, нека одговара и ми из Демократа што се тога тиче немамо ништа против – истакао је он.

Цвјетковић је подсјетио да је био члан ИО ТО 2017. године, када је буџет био око 700 хиљада еура, те да је коалиција која је тада дошла на власт направила садашњи буџет.

Предсједник Скупштине општине, Иван Отовић, обратио се као одборник НСД и истакао да је веома важно да се разјасне неке ствари и да се утврди шта је било а шта није било законито и ко ради у интересу предузећа а ко у интересу партије.

Иван Отовић, НСД

– На жалост сви показатељи говоре да је Туристичка организација од 2017. до 2022. постала бастион једне партије, Новске листе. То говори и број запослених, говоре сви они подаци како се тамо радило. Не кажем да је све било незаконито, али имају многи тамо путера на глави. Вјерујем да ће државни органи, како су испитивали овај случај, испитати и све друге. Ако хоћемо да градимо правну државу, морамо кренути испочетка и од времена Ане Станишић и периода када је ИО ТО предсједавао Саша Ђорђевић. На фамозном пресу Новске листе могли смо да чујемо да он није гласао за ледени тобоган а записници говоре другачије, да су сви били за фамозни ледени тобоган – казао је Отовић.

Он је питао и како неки одборници запослени у јавном сектору не раде у интересу предузећа у којем су запослени већ за интересе своје партије.

– Имали смо случајеве и да неки уцјењују, нећу вас пријавати ако се смијени директорица. Ако имате сазнања да је неко крив, имате законску обавезу да то пријавите а не да уцјењујете – рекао је Отовић и упитао директно одборницу Славицу Божовић да ли је њена пријава била предмет трговине тј. да ли је условљавала да неће поднијети пријаву уколико директорица поднесе оставку или добије отказ.

Независна одборница Славица Божовић казала је да не сумња да је се све урађено у складу са законом како је навела директорица Виторовић, међутим како додаје чињенице говоре другачије.

Славица Божовић, независна одборница

– Чланови Извршног одбора могу потврдити да када сам радила у ТО, сам их у више наврата упозоравала када је нека одлука била незаконита, а управо ради заштите директорице која мора да се води законом. Сви проблеми у овом предузећу о којима причамо су добили упозорење с моје стране да има незаконитости у поступању. С обзиром на то да није било реакције са њихове стране, што могу да потврде, била сам принуђена да ради заштите грађана, али и њихових интереса све процесуирам на начин да то преиспитају надлежни државни органи – казала је Божовић.

Потпредсједник Општине и члан Новске листе Милош Коњевић у реплици Отовићу казао је да се хвата патриотизма и српства када треба добити гласове новских Срба. Када је ријеч о сарадњи са Санкт Петербургом, која због пандемије и рата у Украјини није резултирала братимљењем, Коњевић је информисао да је прве године у Херцег Нови дошло преко 70 хиљада туриста из овог града.

Милош Коњевић, Новска листа

Директно је Отовићу казао да није дорастао функцији предсједника локалног парламента, јер, како је казао, сматра да не смије да коментарише након излагања сваког одборника.

За ледени тобоган казао је да је грађанима све јасно, те да уколико је потребно може приложити комплетну документацију, од трошковника до царинске декларације.

– Сви грађани Херцег Новог знају да је то за мене лоповлук, малверзација, назовите како год хоћете. Ни ја ни Новска листа не можемо да ћутимо на то и молим Вас да удубуће не пребацујете да је то политика. Није проблем што су то двије политичке струје, већ што нема пара, негдје су отишле, а она скаламерија не вриједи 120 хиљада – поручио је он.

Предсједник Општине Стеван Катић изразио је жаљење што је успјешна организација Празника мимозе пала у сјенку доласка тобогана.

Стеван Катић, предсједник Општине

–  Умјесто да се прича да  смо оборили све рекорде, колико је било спектакуларно, што је читав регион брујао о празнику, о свим дешавањима које је припремио организациони одбор, на крају се свело на причу о тобогану, парку Боке, саме инсталацију тога парка. Током празника смо имали прелијепо осмишљен  парк, по први пут, за што смо добили позитивне оцјене, да смо имали и клизалиште, што је изазвало велико интересовање и остварило одређене добити. На то се надовезала прича о том тобогану и имамо овакву ситуацију – казао је он.

Катић је појаснио да је пракса да на је на челу Скупштине Туристичке организације, али без права гласа и казао да је један од закључака последњег засиједања у децембру 2023. године био да се прекорачења у финансијском плану неће толерисати, већ се мора затражити засиједање Скуштине, која усваја финансијски план.

– Сада смо у фази припреме за наредну Скупштину ТО, планирану за 27. мај, на којој ће бити размотрене све проблематизоване ствари и презентовани члановима скупштине. Затражио сам да нам се достави сва документацију из ТО, сви записници инспекцијских органа и друга документација и пријаве које су ишле ка тужилаштву и да се изјасни надзорни одбор и стручне службе што смо добили данас. На основу свега заказаћемо ових дана ту сједницу на којој ће заузети ставове  о том питању на основу све документације коју смо прибавили – закључио је он.

У завршној ријечи, након вишесатнерасправе,  одборник Суботић је казао да је одлука да се данас расправља о раду ТО донијета ради заштите интереса грађана и оних који су бирали своје представнике у локалном парламенту.

-Поставља се питање да ли ће се сносити одређене консеквенце у односу на лоше одабрано пројектно рјешење и све неправилности које су га пратиле, односно да ли ће се наставити сарадња са наведеном особом, а ако хоће ја то сматрам опасношћу за наш буџет, казао је Суботић и истакао да су у ТО ноношене лоше одлуке да је новац одливан ненамјенски, да није донио туристичку промоцију и није донио јавни интерес.

-Избор је овдје јасан,  ако вам се свиђа ледени тобоган немојте гласати за закључке, ако вам се не свиђа ледени тобоган и цијела процедура гласаћете за закључке и по први пут показати да смо парламент који сноси одговорност, који стоји пред грађанима и чак онима које је делегирао на неке позиције не може да опрости  ненамјенски рад, односно прекорачење овлашћења, рекао је Суботић и закључио да је вријеме да се прекине са лошим праксама и за увођење Херцег Новог у неко ново вријеме гдје ће најбољи бити на одговорним функцијама.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here