Стигао први дио опреме за Службу заштите и спашавања, ускоро опремање комуникационог центра

Општина Херцег Нови је у завршној фази Flood and fire пројекта, који се реализује у оквиру IPA Програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора.

Јован Суботић из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу истиче да пројекат тече одличним темпом. Стигао је први дио опреме за Службу заштите и спашавања, а ускоро ће бити обезбијеђено и возило и опремљен заједнички комуникациони центар за управљање непогодама.

-Имали сте прилику да видите и прву вјежбу која је одрађена у Конавлима прије двије седмице, а очекују нас још двије вјежбе, као и опремање комуникационог центра који ће се налазити у нашем граду, управо у просторијама наше Ватрогасне службе, а који ће бити у склопу њихове већ постојеће дежуране. Осим што ћемо имати телефонску везу и дојаву о пожарима, сада ћемо имати и центар који ће 24 сата обављати мониторинг прекограничне зоне и залеђа, а имаће систем ране детекције шумских и пожара у руралним предјелима, истакао је Суботић.

Према ријечима командира Службе заштите и спашавања Златка Ћировића, стигла је врло битна опрема; преносне пумпе за испумпавање воде приликом поплава, као и дрон.

-Познато је да ми у јесењем периоду имамо обилне падавине, имали смо велике поплаве током октобра, новембра и децембра, тако да ћемо тај период са овим пумпама дочекати још спремније и квалитетније. Стигао је и дрон који ће опслуживати за то обучени припадник наше службе, тако да ће и овај уређај бити од велике користи за службу, поручио је Ћировић.

Подсјећамо, имплементација пројекта започела је 15. августа 2020. године и траје двије године, до 14. августа 2022. године. Укупна вриједност пројекта је 1,85 милиона еура, од чега је кофинансирање Европске уније око 1,5 милиона, односно 85%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here