У Херцег Новом представљени резултати истраживања омладинских политика и потреба младих

Познавање омладинског законодавног и стратешког оквира, образовање, запослење – економска и социјална сигурност, проактивност младих, здравље, културе и социјална инклузија теме су истраживања које је спровео Институт за стратешке студије и пројекције.

Истраживање и процјена омладинских политика и потреба младих спроведено је у 15 локалних управа у оквиру пројекта „ReLoaD 2“, који спроводи УНДП у сарадњи са локалним управама у Црној Гори, на узорку од 114 испитаника узраста од 15 до 30 година у Херцег Новом.

Презентацију резултата одржали су Тамара Чиргић из УНДП-а, Андрија Леовац из Института за стратешке студије и пројекције и секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

Млади су опште задовољство животом у Херцег Новом на скали од 1 до 10 оцијенили просјечном оцјеном 6,6, казао је Андрија Леовац.

– Они који су дали оцјену 5 или нижу као најзначајнији разлог ставили су могучност за запошљавање, свеукупни  квалитет живота и квалитет образовања који им се нуди. У генералном испитивању свих младих главни разлог за незадовољство јесу лоши услови живота и немогућност запослења након образовања – наводи он.

Истраживање је показало да млади немају повјерења у институције, док са друге стране желе запослење у државним предузећима. Половина испитаних сматра да знање које стичу кроз формално образовање није довољна основа за проналажење посла. Као главне препреке истичу недостатак послова и неопходност „везе“ за добијање посла.

Када је ријеч о култури, Херцег Нови се истиче као град који има богату понуду, али готово половина испитаника никада, евентуално једном годишње присуствује неком догађају.

Леовац је изнео и неке од општих закључака овог истраживања.

– Евидентно је да се у локалном Бироу рада сусрећу са бројним потешкоћама, како у редовном раду, тако и у раду са младима. Када је ријеч о младима, главни проблеми су пасивност при тражењу посла, недостатак практичних знања, недостатак понуде на тржишту рада и сезоналсност послова. Главни проблеми младих из преспективе локалне управе су незапосленост, слободно вријеме које млади не могу увијек да утроше на квалитетан начин, као и наркоманија и друге зависности, које проистичу из тог проблематичног слободног времена – навео је Леовац.

УНДП-у истраживање је било усмјерено на резултате, како би на основу њих спроводили активности у оквиру омладинске компоненте пројекта „ReLoaD 2“, казала је Тамара Чиргић.

– Испоставило се да нам је истраживање дошло у правом тренутку, конкретно за локалне самоуправе, јер Црна Гора нема Националниу стратегију за младе, а од усвајања тог документа зависи и усвајање Локалних стратегија, које представљају окосницу за унапређење положаја младих у локалној самоуправи – казала је она.

Локалну управу, како је казала секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало, највише интересују потребе и праксе младих Новљана.

– Истраживање је посебно драгоцјено за активности које Секретаријат реализује у оквиру омладинске политике, тако да нам је ово значајан предложак за израду Локалног акционог плана за наредну годину, који ће бити рађен по усвајању Националне стратегије за младе – казала је она.

Уз културна дешавања, како је показало истраживање, Херцег Нови се издваја као Општина која брине о младима, истакла је Замбелић Пиштало.

– У локалној управи у Херцег Новом издвајају се одређене појединости у области рада са младима, које не постоје у другим општинама. Наиме, ово је једна од ријетких Општина који има Локални акциони план за борбу против вршњачког насиља и правилник за помоћ талентованим младима. Општина Херцег Нови има и посебну буџетску линију за младе, која се не преклапа са средствима која Општина издваја за НВО које тим средствима, такође, финансирају пројекте за младе – прочитала је Замбелић Пиштало дио из истраживања.

Реализација другог дијела пројекта „ReLoaD“ започета је у јануару 2021. године, а рок трајања је 24 мјесеца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here