СРЗЕНТИЋ: СЛОБОДНА РИЈЕЧ ЋЕ УВИЈЕК НАЋИ ПУТ ДО ГРАЂАНА

Слобода медија није само предуслов за демократију, она је суштина демократије. Слободни медији говоре у име свих грађана и грађанки и указују на све друштвене аномалије и недостатке, а запосленима у јавној управи помажу да на прави начин препознају гдје је неопходно да унаприједе свој рад, како би јавна управа била прави сервис грађана.

Како је поручила министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић поводом Свјетског дана слободе медија, сви новинари и новинарке у Црној Гори треба да буду охрабрени да слободно говоре и да отварају јавне дебате од друштвеног значаја.

– Наша обавеза је да креирањем јавних политика допринесемо успостављању амбијента у којем медији могу слободно и професионално да извјештавају. Наша визија је Црна Гора у којој новинарке, новинари и медији могу слободно да раде, у безбједном окружењу и на уређеном тржисту, без обзира на њихову уређивачку политику. У којој постоје медијски плурализам и разноврсност медија који су оснажени да отварају све теме на објективан и етичан начин уз пуно поштовање стандарда професије, али и Црна Гора чији су грађанке и грађани медијски писмени да препознају различите форме дезинформација.

Зато заједно треба да подспјешујемо услове и моделујемо културу у којој ће се снажно афирмисати професионално новинарство и подстицати слобода мисли и говора. Слободна ријеч ће увијек наћи пут до грађана, да нас подстакне да пажљивије слушамо, функционалније размишљамо, да будемо бољи једни према другима.

Свјесна сам колико је изазовно данас у мноштву догађаја и дезинформација, у ситуацији коју је наметнула пандемија коронавируса, професионално обављати новинарски посао, који захтјева много одрицања. Посљедњи догађаји – говор мржње, вербални и физички напади на новинаре и новинарке обавезују нас да дјелујемо снажније и проактивније како безбједност медијских посленика не би била нарушена. Ова Влада је показала спремност да у Кривичном законику направи измјене и да се напад на новинаре третира као напад на службено лице.

Веома смо свјесни и других изазова са којима се медији у Црној Гори суочавају. Кроз Континуирани дијалог са медијима разговарала сам са готово 50 представника медија са којима заједнички тражимо најбоље начине и рјешења да побољшамо услове за адекватан положај новинара и углед медијске професије. Циљ нам је да направимо синтезу свих препознатих изазова и проблема која ће нам бити полазна основа за израду прве Медијске стратегије, а из које ће проистећи Акциони план за наредни период – поручила је Срзентић у саопштењу.

Министарство јавне управе, дигиталног  друштва и медија је партнер свим медијима и медијским организацијама у Црној  Гори,  уз пуно уважање независности и уређивачких политика,  са циљем да помогне у изградњи здраве, одрживе и јаке медијске сцене која је отпорна на притиске било које врсте и слободна да ради на професионалан и етичан начин уз поштовање закона, начела струке и највиших међународних стандарда у области медија.

– Свима којима је слободна јавна ријеч луча, оружје и штит, захвална на вашој посвећености и храбрости којом обављате свој посао, честитам Свјетски дан слободе медија, стоји на крају саопштења јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here