Средином децембра јавни позив за пројекат Солари 5000+

Електропривреда Црне Горе средином децембра ће расписати јавни позив за пројекат Солари 5000+, намијењен домаћинствима, правним лицима, али и власницима стамбених јединица мањих стамбених зграда, до четири спрата.

Како је саопштено из ЕПЦГ, пројекат Солари 3000+ и 500+ представља једну од најзначајнијих инвестиција у енергетском сектору у последњих 40 година, а за уградњу фотонапонских система на крововима својих објеката пријавило се преко 14.000 потрошача.

– Да би свим заинтересованим потрошачима изашли у сусрет, средином децембра биће расписан јавни позив за пројекат Солари 5000+ (70 МW). Вриједност пројекта износи 70 милиона еура, а ЕПЦГ ће обезбиједити субвенцију од 20 % за све потрошаче који задовоље услове прописане јавним позивом и квалификују се за уградњу фотонапонског система, наводе из ЕПЦГ.

Како додају, од почетка пројекта 3000+ и 500+ урађено је све да се поједностави процес пријаве и уградње система, иницирана је и измјена Закона о планирању простора и изградњи објеката, која је омогућила да се убрза динамика, а потрошачи једноставно и брзо уграде опрему.

-Измјена Закона подразумијева да потрошачи приликом уградње система до 30 КW нису у обавези да подносе захтјев за урбанистичко-техничке услове чиме је значајно олакшана комплетна процедура у дијелу прибављања неопходне документације. Такође, компанија ЕПЦГ Солар Градња запослила је и обучила тимове који су на услузи потрошачима да ефикасно, једноставно и брзо дођу до фазе да сами производе електричну енергију, истичу у ЕПЦГ.

Наводе да је у времену који карактерише енергетска криза на глобалном нивоу, могућност самосталне производње електричне енергије за сопствене потребе, представља најбољи гарант сигурног и поузданог снабдијевања.

-Уградњом фотонапонских система, домаћинства и привредни субјекти поред улоге потрошача и купца, добијају и улогу произвођача и продавца. Коришћење могућности које нуде обновљиви извори енергије довели су и до усвајања новог израза PROSUMER/произвођач-купац, а који означава крајњег купца електричне енергије који има право да изгради производни објекат и производи електричну енергију за сопствене потребе, а да вишак електричне енергије прода, односно испоручи у дистрибутивни сyстем, стоји у саопштењу.

Подсјећају да је Црна Гора земља са великим бројем сунчаних дана и веома погодна за развој соларних система за производњу електричне енергије.

-О томе најбоље свједочи податак да је интензитет сунчеве радијације у нашој земљи међу највећима у Европи, закључили су у ЕПЦГ.

Након расписивања јавног позива, потрошачи ће моћи електронски да се пријаве за пројекат, на сајту www.epcg.com или позивањем кол центра ЕПЦГ Солар Градње на бројеве телефона: 069/066-698 и 069/066-703. Право првенства уградње фотонапонских система имаће потрошачи који се први пријаве, уколико уједно испуњавају и све неопходне услове који ће бити дефинисани јавним позивом.

3 COMMENTS

  1. Солари 5000+ …. Može li neko da mi objasni na kojem je ovo jeziku i šta treba da znači? Da li su Солари možda oni koji rade na plantažama ili rudnicima soli? Ako je izvedeno od latinske imenice solis – sunce, onda se koristi pridjev solarni ili izvedenica solaris. Izgleda da je nazivu Солари kumovao isti onaj koji je Crnu Goru obogatio nazivom „ToMontenegro“ što je svojevrsni pidžin-engleski kojim govore urođenici u Okeaniji. Za mene je to po zvučnosti svojevrstan brdski sleng. Usput, ako je naziv Солари neka čudna množina od solar, onda je to izvedeno iz stranih jezika (engleskli, njemački) što u prevodu znači SOLARNI, dakle pridjev. Bilo bi lijepo da Redakcija zatraži od EP Crne Gore da objasni nama koji nismo u njihovom lingvističkom trendu šta je to pjesnik htio da sa nazivom Солари izrazi. Ne vidim razloga da se ovaj lingvistički cirkus širi Crnom Gorom. Volio bih znati kakvu ocjenu iz stranog jezika je imao onaj ko je kumovao ovom nazivu – ako je uopšte učio neki strani jezik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here