Амбасадор Краљевине Холандије у посјети Херцег Новом

Изванредни и опуномоћени Амбасадор Краљевине Холандије у Црној Гори, са сједиштем у Београду, Теодорус Антониус Реинтјес се током прве званичне посјете Херцег Новом у Kући Ива Андрића састао са предсједником Општине Стеваном Kатићем и сарадницима. На састанку је било ријечи о унапријеђењу сарадње у области туризма, увођењу нових авио линија, као и бродских еколошких линија која ће повезивати градове Боке Kоторске.

Једна од тема састанка предсједника Општине Стевана Kатића са амбасадором Краљевине Холандије била је долазак холандских туриста у Херцег Нови. Након пандемије и удара на туристичку привреду, ове године је примјетно веће интересовање грађана Холандије за посјету нашем граду, навео је предсједник Општине Стеван Катић:   

Предсједник Општине Стеван Катић

 – Ово је била прва званична посјета амбасадора Краљевине Холандије Херцег Новом. Размијенили смо мишљења о доласку холандских туриста. По статистичким подацима имали смо тренд раста од 2017. до 2019. године. Током 2019. године у Херцег Новом је било око 7 000 туриста из Холандије, са остварених 30 000 ноћења. Након пандемије ове године креће тренд повратка холандских туриста, са остварених 12 000 ноћења. Указано је на потребу за додатним увођењем авио линија у односу на  интересовање холандских туриста. Амбасадор је већ предузео прве кораке и ми као град дали смо додатну подршку како олакшати саобраћај и убрзати прелаз граница, на којима се током сезоне и неколико сати чека на улазак у Црну Гору. Морамо боље искористити други гранични прелаз да се  дио туриста који користе аеродром у Дубровнику и за излете да се убрза прелазак преко граничног прелаза Кобила. Морамо то питање дефинитивно рјешавати и они ће на вишем нивоу са Владом да разматрају то питање. Прије годину имали смо заједнички састанак у Тивту са предсједником Општине, Жељком Комненовићем, гдје је било ријечи да компанија Дамен уведе еколошку бродску линију, да се убрза саобраћај, поготово, када су велике гужве током сезоне, оцијенио је Катић.

 Амбасадор Краљевине Холандије Теодорус Антониус Реинтјес је оцијенио да значајан број холандских туриста бира Херцег Нови и Црну Гору, а да би интересовање могло бити и веће. Једна од тема састанка била је и водени транспорт, нарочито у љетњим мјесецима.

– О томе како омогућити туристима, али и држављанима Црне Горе да брже путују до Тивта, Kотора, Тиватског аеродрома, Херцег Новог, Пераста. Разговарали смо о могућностима увођења водених таксија, као и о трајекту у Боки који превози возила, као и о туризму, то су биле три главне теме састанка, казао је, између остало, амбасадор Реинтјес.

Kао значајан инфраструктурни пројекат поменута је и обилазница око Херцег Новог, која би значајно убрзала транзит људи и робе кроз Боку Kоторску, нарочито, током љетњих мјесеци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here