Скрининг програм – превенција рака дебелог цријева јавноздравствени потенцијал

Март је мјесец подизања свијести о значају раног откривања карцинома дебелог цријева. У циљу спријечавања и ране дијагнозе ове, треће по учесталости, опаке болести у Дому здравља Херцег Нови раде скрининг програм, на који се одазове око двије трећине позваних.

Карцином дебелог цријева је трећи по учесталости, код мушкараца одмах иза карцинома плућа, а код жена након карцинома дојке.

Скрининг програм у Херцег Новом започет је 2013. године. Ријеч је о мултидисциплинарном поступку помоћу којег је могуће открити карцином у раној фази, казала је за РТХН изабрани љекар за одрасле Весна Ковач.

Др Весна Ковач, изабрани љекар за одрасле

– Сви који су заинтересовани не морају чекати наш позив, већ можемо овако јавно упутити апели свима да се јаве изабраним докторима и изразе жељу да ураде скрининг програм, с тим што је једини услов који морају да задовоље је годиште. Програм је намијењен популацији од 50 до 74 године – наводи она.

Скрининг или рано откривање рака дебелог цријева представља примјену теста у циљу раног откривања болести код особа без симптома. Програм подразумијева да се пацијент јави изабраном доктору и испуни одређени упитник.

– Након испуњеног упитника, добије се ампула, односно такозвани кит у којем нам пацијент треба да донесе узорак столице. Брзо, поуздано, безболно, донесе се узорак столице, који се шаље на анализу, гдје се открива присуство скривене крви, која се не води голим оком, али може се детектовати имуно-хемијским анализама – објашњава др Ковач.

Уколико је налаз крви негативан, скрининг програм се понавља за двије године. Међутим, ако је позитиван, даља процедура подразумијева колоноскопију. Преглед, како појашњава др Ковач, се обавља у аналго-седацији, али у Клиничком центру, а процедура је у оквиру скирининг програма другачија, него код редовних прегледа.

У последњем периоду дошло је до пораста малигних болести, а превенција има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, јер је могуће елиминисати, мијењати или утицати на приближно двије трећине фактора ризика који су одговорни за настанак канцера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here