Скопље освојило титулу Европске пријестонице културе за 2028. годину

На свечаном догађају у “Кући европске историје “у Бриселу, данас је Европсака Унија донијела одлуку да Скопљу додијели тутулу Европске пријестонице културе за 2028. годину у категорији градова из ЕЕА/ЕФТА земаља, земаља кандидата за ЕУ и потенцијалних кандидата за ЕУ.

Одлуку донесену од стране Генералног Директората за образовање, омладину, спорт и културу Европске комисије, а на предлог ЕУ панела независних културних експерата, саопштили су Георг Хеслер, руководилац Сектора за културу, креативност и спорт Генералног Директората ЕУ комисије и Мерилин Редан, предсједник Панела за Европске пријестонице културе. Свечаном проглашењу у Бриселу присуствовали су високи представници Европске Уније, тимови кандидатуре финалиста Будве и Скопља, као и представници европских медија.

Предсједник Скупштине општине Будва Никола Јовановић је честитао Скопљу и Северној Македонији на побједи.

-Захваљемо Европској Унији на одличној организацији овог престижног такмичења гдје градови нису ривали, већ партнери који једни од других уче, успостављају мостове сарадње и покрећу заједничке пројекте. За Будву, Боку и Црну Гору је велика част и успјех што смо у конкуренцији десетина заинтересованих градова из Европе успјели да уђемо у финале. Процес кандидатуре је покренуо енергију и заједништво грађана, квалитетну и отворену сарадњу институција и ванинституционалне сцене, озбиљне позитивне помаке у правцу европских интеграција. Зато немамо право да станемо. Имамо обавезу према грађанима и културној сцени да све изводљиве пројекте из наше кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” у наредном периоду И реализујемо, како у области програма, тако И у области инфраструктуре, казао је Јовановић.

Захвалио је на сјајној сарадњи и снажној подршци  Предсједнику Црне Горе Јакову Милатовићу, Предсједнику Владе Црне Горе Дритану Абазовићу, Министарки културе и медија Маши Влаовић, као и читавој Влади, предсједницима и тимовима општина Херцег Нови, Тиват и Котор, те стотинама сарадника који су радили, раде и радиће на овом националном пројекту.

Покретач и координатор кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” Душан Каличанин је казао да је остварен историјски помак, али велики посао тек слиједи.

-У наредним мјесецима очекујемо покретање десетина пројеката које смо уговорили са бројним европским партнерима, кандидатима и Европским пријестоницама културе. Већ смо добили потврде за буџете у милионима евра, а радимо на одобравању буџета у десетинама милиона. Радимо веома озбиљно на развоју пројеката, сцене, подизању капацитета и развоју Будве и читавог региона, казао је Каличанин..

Умјетници, културни ствараоци, креативци, организације, институције, компаније, медији и грађани Црне Горе су позвани да путем званичног wеб сајта www.budvaboka2028.me прате даљу реализацију пројекта, али и да се у пројекат активно укључе слањем својих пројектних идеја, предлога, критика, пријава за партнерство, волонтирање или укључивање у тим за реализацију пројекта. Пројекат је отворен за све креативне, храбре, стручне, упорне и способне грађане Будве, Боке и Црне Горе и добра прилика да се све њихове способности, креативне идеје и пројекти на најбољи начин реализују и представе Европској јавности.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here