СЈЕЋАЊЕ НА РОДОЉУБЕ И ХЕРОИНЕ

Представници ОБНОР-а 1941-1945 Игала и Херцег Новог и МЗ Игало, полагањем вијенаца у Омладинском парку Игало обиљежили су датум када је прије 80 година страдало шест родољуба из Игала. Тада су италијански карабињери стријељали Александру Ћеклић Вучковић, њене синове Пера и Божа, Јована и Божа Драшковића и Уроша Радовића.

Окупљене је поздравио предсједник ОБНОР- а Херцег Нови, Ђорђе Злоковић казавши да се већ осам деценија чува сјећање и преноси прича са генерације на генерацију о дешавањима у последњим данима прве ратне године, када су невино страдали ови родољуби из Игала.
На сам догађај подсјетио је члан ОБНОР-а 19412-1945 Херцег Нови – Слободан Новаковић, поручивши да њихова жртва неће бити заборављена.

-29. 12. 1941. године италијански фашисти су овдје у Игалу стријељали борце Орјенског партизанског батаљона: Уроша Радовића – бравара и Божа Вучковића Ћеклића – трговачког помоћника, члана КПЈ, као и активне учеснике у народноослободилачкој борби: скојевца Божа Драшковића – ђака, његовог оца Јована Драшковића – пољопривредника, Пера Вучковића Ћеклића- пољопривредника, као и Божову и Перову мајку Александру – Љубомирку Вучковић, сви из Игала. Истога дана италијански окупатор је запалио кућу погубљених Вучковића. Овим борцима и жртвама фашистичког терора подигнут је споменик баш овдје у Игалу, а једна улица, у част ових изузетно храбрих људи, названа је 29. Децембра, да се памти и никад не заборави коју жртву су дали за свој народ у борби против фашизма, поручио је Новаковић.

Традиционално је и на почетку Шеталишта Пет Даница, на згради бившег ресторана “Галеб”, положен вијенац испод спомен плоче новским хероинама – пет Даница: Томашевић, Ђуровић, Косић, Бојанић и Попивода, о којима је говорила члан ОБНОР-а 1941-1945 Оливера Доклестић.

-Пет младих дјевојака старосне доби између 18 и 21 године, све са именом Даница, нестале су својим животима у вихору рата до 1943. године. Њихова презимена су нестала, али њихови згасли животи су постали симбол једног времена, пркоса и отпора окупатору. Остала су имена која су се увезала ну назив пјешачке саобраћајнице која се простире уз саму морску обалу од истока до запада, баш онако како је и сунчана путања.
Ове наше дјевојке, згасле животима у годинама Другог свјетског рата, чувамо у сјећању као симболе слободе и нестале младости, јер сјећањем на њих потврђујемо да су њихове смрти имале смисла, те да поштујемо те највеће дарове које су оставиле на олтар потомству, и нама данас, и нашим младим генерацијама, потпуно с мислима окренутим на друге ствари, друге приоритете и бриге.

Предсједник МЗ Игало, Зоран Савковић, истакао је да Нови не заборавља своје хероје.

-Из казивања старих Игаљана ми млађи смо сазнавали да је Бока, односно Херцег Нови кроз историју пролазио кроз добра и лоша времена. Новљани су одувијек имали људе који су храбро прихватали искушења и борили се за боље и свијетлије сутра. Зато смо и данас овдје да се присјетимо одважности и храбрости пет смионих жена, пет Даница, и да им одамо почаст, јер Нови не заборавља своје јунаке који су живот дали за завичај, за Нови, за Боку, поручио је Савковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here