Сијасет нових награда за „Цвркутиће“ на фестивалу у Вршцу

Дјечији хор „Цвркутићи“ и њихови солисти враћају се пуни утисака, али и награда са јубиларног 30. Међународног фестивала дјечијих хорова „Певајмо срцем 2024“, који је одржан 17. и 18. маја у Вршцу.

Програм фестивала био је подијељен у двије вечери. Прве су наступили у ревијалном дијелу хорови, а друге су се такмичили солисти.

Како је за портал РТХН казала диригентица и менторка Лидија Ивановић, друго вече фестивала од одабраних 20 солиста, чланова „Цвркутића“ је било девет, са осам пјесама композиторке Весне Вељковић, која је живот и радни вијек посветила раду са дјецом у пјевању и извела велики број солиста на бине разних дјечијих фестивала, а свој опус композиција за дјецу жели да прошири, за сад има 82 јавно објављeне композиције.

– Дјечији хор „Цвркутићи“ оставио је сјајан утисак на публику која је пјесме из Боке поздравила срдачним аплаузима. Част је пјевати уживо пред таквом умјетницом. То су управо веома предано одрадила сва дјеца која су учествовала на овом такмичењу, а наши солисти сви су успјели да освоје лијепе награде. Специјалну награду и Лауреат освојили су, такође, наши солисти. Специјалну награду жирија освојио је Урош Саламадија пjесмом „Кока или јаје“, а побjеднице фестивала су Весна Вучуровић и Лена Јакшић, које су освојиле и награду Лауреата фестивала, пјесмом написаном за дует: „Кад крочиш у свет плави“ – наводи Ивановић.

Коментар водитељке, како додаје, био је да је након пјесама „Цвркутића“ донијела одлуку да ово љето проведе у Херцег Новом.

– Осим побједе наших такмичара, остали солисти су успјели да освоје прва, друга и треће мјесто у својим старосним категоријама и укупним бројем поена које су добили од чланова жирија. Имали смо три дебитанткиње на фестивалу и то: Мињу Матковић која је освојила прво мјесто, Ирину Павловић друго мјесто и Мартину Милинић треће мјесто. Затим, солисти из хора, који су већ учествовали на фестивалима, Нађа Милановић прво мјесто, Лана Кишић и Лана Вуксановић друга мјеста. Заиста је било велико одушевљење и посебна срећа што су сва наша дјеца успјела да освоје награде, за мене као њихову менторку то је посебно задовољство. Ово је био изазов за мене прије свега, јер сам сваку пјесму посебно припремала са пјевачима. Учествовати јесте најважније, али када се то окити и наградама, онда је то нешто заиста посебно – истиче Ивановић.

На овом путу није изостала ни подршка чланова хора и родитеља, који су као пратиоци ишли у Вршац са „Цвркутићима“.

– Поносни смо и захвални што наш град и Општина, а и привредници препознају да заслужујемо подршку и заиста смо били прави амбасадори Херцег Новог на овом фестивалу. Наш хор нема пуно чланова, али су дјеца сјајна по енергији, племенитости и узајамној подршци. Дјеца узраста од 8 до 14 година дишу као једно, а Мирјана Ивовић која је идејни творац дечијег хора, и ја као диригент и ментор, заиста имамо чиме да се дичимо. Бескрајно смо захвални родитељима који подржавају сваки наш пројекат у овој врсти рада са дјецом. Свима је позната она стара изрека: Ко пјева, зло не мисли! Треба нам љепоте, племенитости и доброте, а ми то у потпуности осјећамо у редовима нашег хорића – казала је Ивановић.

Редакција Радио телевизије Херцег Нови од срца честита свим члановима дјечијег хора „Цвркутићи“ на освојеним наградама на фестивалу у Вршцу.

Фестивал „Певајмо срцем 2024“, који организује удружење музичара Вршца „Сакс“ уз подршку Града Вршца и локалне Туристичке организације, ове године обиљежио је јубилеј 30 година постојања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here