Шћекић: СДТ да испита како су настајали дугови у систему здравства

Foto: RTCG

Кроз систем здравства се отвара Пандорина кутија и специјални државни тужилац томе треба да посвети посебну пажњу, те да се види како су настајали дугови, како су се склапали уговори и како су се давале гаранције за одређене здравствене установе, поручио је министар здрављa Драгослав Шћекић.

Он је у емисији „Линк“, на Радију Црне Горе, казао и да ће посебна пажња бити посвећена контроли боловања, у вези којих, како је навео, постоје озбиљне злоупотребе.

Шћекић је истакао да сам Фонд за здравство не прави, већ плаћа дугове које је направио здравствени систем, те не може бити одговоран за њих.

-У питању је потпуно погрешно извјештавање. Неко је урачунао и обавезе од 30 милиона које су доспјеле и оне које треба да доспију, али нису саопштили да се један дио обавеза од 17 милиона који је доспио, већ уплаћен. Дакле никако не може да буде 60, него 17 милиона мање, објашњава Шћекић.

Шћекић додаје да Фонд нема своје приходе, посебно сада када су укинути доприноси на здравствено осигурање. На питање о додатном дугу од 20 милиона, министар је казао да то није добра информација, те да ће на крају квартала – 31. маја знати колики је тачан дуг.

-То је покушај бацања прашине у очи грађанима и преношење одговорности. Морамо да знамо као грађани, као корисници услуга здравственог система да прије свега, програм ‘Европа сад’ и Министарство финансија нису могли да плате постојећи дуг од 50 милиона, а како може да се плати додатни дуг, када се укину доприноси од 180 до 200 милиона. То више није 50 милиона, држава треба да обезбједи још 250 милиона, казао је Шћекић.

По питању цијене љекова, министар је рекао да је државни увозник Монтефарм довођен  до нивоа стечаја, те се не може градити приватни сектор на штету државних компанија.

Коментаришући дуге листе чекања на специјалистичке прегледе, Шћекић је казао да је било значајних покушаја да се дође до одређених промјена.

Трансплатациони програм, како је казао министар, јако је значајан и очекује се обнављање уговора са Клиничким центром у Загребу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here