САСТАНАК ЧЕЛНИКА ХЕРЦЕГ НОВОГ И ФОЧЕ: ИНИЦИРАНО БРАТИМЉЕЊЕ ГРАДОВА

Предсједници oпштина Херцег Нови и Фоча, Стеван Катић и Милан Вукадиновић састали су се данас како би разговарали о повезивању и сарадњи два града. Из Општине Фоча упућена је иницијатива за братимљење, што су прихватили представници херцегновске локалне управе, саопштено је из општинске Службе за информисање.

Како је истакнуто на састанку, два града већ годинама сарађују и постоји обострана заинтересованост да тај однос буде озваничен братимљењем. Договорено је да ће у наредном периоду бити настављена комуникација како би били остварени сви формални предуслови за потписивање споразума.

Осим чињенице да су Херцег Нови и Фоча градови херцега Стефана, ове двије општине повезује блискост међу људима, која се огледа у чињеници да је Нови годинама омиљена дестинација за туристе из Фоче и да постоје бројне везе међу породицама.

Такође, оба града су усмјерена да се развијају као оутдоор и фестивалске дестинације, те је договорена размјена добрих пракси када је у питању туризам, организација манифестација и управљање парком природе.

Препозната је и могућност за сарадњу у области здравственог туризма и запошљавања, с обзиром на чињеницу да Херцег Нови има Институт Игало, а Фоча Медицински факултет.

Челници двије општине разговарали су и о потреби уређења путне инфраструктуре на правцима који повезују Црну Гору и Босну и Херцеговину, као једном од најважнијих развојних питања. Сагласили су се да је ово тема од обостраног интереса, чије рјешавање на државном нивоу треба иницирати заједничким снагама.

Састанку у Кабинету предсједника Општине Херцег Нови присуствовали су и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, потпредсједник Мирко Мустур, савјетник предсједника Ненад Витомировић, а у име Општине Фоча замјеница начелника и начелница за привреду и друштвене дјелатности, Весна Рашевић и Оливера Елез.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here