САОПШТЕЊЕ: РИБАРИ ВЈЕРУЈУ ВЛАДИ ЦГ И НЕ ОДУСТАЈУ ОД СВОЈИХ ЗАХТЈЕВА

Представници Националног удружења произвођача рибе Црне Горе и Удружења професионалних рибара на мору ЦГ – Шквер реаговали су на саопштење власника марине „Лазуре“ у коме је наведено да је инвеститор комплекса у Мељинама испунио све обавезе дефинисане уговором о закупу морског добра, урбанистичко – техничким условима, као и просторно планском документацијом.

-Рибари им поручују да су бахатост власника и непоштовање закона односно неиспуњавање уговора који су склопили са претходном Владом ЦГ, стигле и до нове Владе ЦГ и њеног предсједника Господина Здравка Кривокапића. Претходна Влада није хтјела издати употребну дозволу власнику марине јер је поштовала уговор, а надамо се да ће то поштовати и нова Влада. Рибари су обавјестили Владу ЦГ и МПВС о својим захтјевима и понашању власника марине наутичког туризма и рибарске луке Лазуре.  Тражимо да Влада првенствено заштити интересе државе Црне Горе, а посебно интересе рибара и узме од власника у марини наутичког туризма и рибарској луци Лазуре све оно што јој према уговору о изградњи припада, и уступи рибарима на коришћење. Ако држава Црна Гора изневјери рибаре и не заштити своје интересе и не испоштује уговор, рибари ће се организовати, процјенити и договорити како да даље дијелују, наводе у саопштењу.

Тврде да је све  што је инвеститор саопштио контрадикторно уговору склопљеним са Владом Црне Горе и обавезама тог уговора.

-Тачно је да се у марини нису стекли услови за рибарску луку. Тачно је да власник није поштовао уговор и није хтио да изгради дио рибарске луке, а односи се на логистику према члану 7 уредбе Владе Црне Горе о сврставању лука према намјени. Молимо да грађани Црне Горе процјене ко је овдје у праву. Државни органи уопште нису у дилеми и знају добро шта им је чињети и како заштити интересе државе Црне Горе.  Власник вијешто користи настали вакум простор и годинама у назад издаје своје и рибарске везове које наплаћује и стиче против-правну добит, и тиме крши закон јер још није добио употребну дозволу за рад. Надамо се да ће инспекцијске службе све то преконтролисати и обавјестити своје надлежне као и јавност ЦГ, поручују из рибарских удружења.

Нису задовољни ни ставом предсједника Општине Стевана Катића, који је позван да буде медијатор у рјешавању спорних питања између рибара и власника марине.

-Захваљујемо се предсједнику општине Херцег-Нови Господину Стевану Катићу на труду да нам помогне као медијатор. Замолили бисмо га да нам више не помаже јер нам није помогао ништа, сем што је стао на страну власника марине наутичког туризма и рибарске луке Лазуре.  Умјесто да нас цијени као грађане и привреднике свога града и да нам максимално помогне на сваки могући начин у домену локалне управе, назвао нас је насилницима који хоће силом да остваре своја загарантована права. Једном нам је покушао помоћи кад се ријешавала рибарска лука у Њивицама, и успио је да се поништи њена градња. Бојимо се да ће својим залагањем упропастити и обавезе власника марине наутичког туризма и рибарске луке Лазуре  према Влади Црне Горе. Још једном се захваљујемо Господину Стевану Катићу и молимо га да све везано за ову тему препусти Влади ЦГ, наведено је у саопштењу Националног удружења произвођача рибе Црне Горе и Удружења професионалних рибара на мору ЦГ – Шквер, које потписују Марко Кисе и Силвио Тонсати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here