СУД ПОНИШТИО ОДЛУКУ ПОМОРСКОГ САОБРАЋАЈА О ОТКАЗУ ИВАНУ ВУЧИНОВИЋУ

Основни суд у Херцег Новом, судија Андрија Маројевић, пресудио је у корист предсједника Синдиката Ивана Вучиновића, а против компаније Поморски саобраћај. Пресудом је утврђено да је ништаван анекс уговора о раду који су Вучиновић и ДОО Поморски саобраћај закључили 14. октобра 2013. године.

Поред тога, Суд је поништио као незаконите одлуке туженог Поморски саобраћај ДОО о престанку Вучићевићевог радног односа, обје из 9. децембра 2019. године.

Пресудом се обавезује тужени ДОО Поморски саобраћај Херцег Нови да тужиоцу Ивану Вучиновићу на име трошкова поступка исплати износ од 1.285,62 € у року од осам дана по правоснажности ове пресуде.

У образложењу пресуде наведено је да је тужени Поморски саобраћај незаконито донио одлуке о престанку Вучиновићевог радног односа, које су неодрживе, јер тужиоцу није било омогућено учествовање у дисциплинском поступку, а притом тужилац није учинио било какву повреду радних обавеза које су му у поступку стављене на терет.

Вучиновић је за РТХН казао да је пресуда била очекивана, јер је јасно да је ријеч о синдикалној дискриминацији, што је Суд и утврдио.

– Ту су двије пресуде. Пошто су ме премјестили на друго радно мјесто, они су поништили тај анекс уговора, а другом се поништавају као незаконите одлуке о отказу. Мислим да ће они сада ићи са жалбом Вишем суду, одакле чекамо потврде за ове пресуде, након тога би они морали да ме врате на моје радно мјесто – објашњава он и додаје да ће се радо вратити и наставити синдикалну борбу за права радника.

– Тамо су права радника на минималном нивоу. Тако да ћу против одговорних лица Дејана Бана и финансијског директора Петра Поповића да поднесем кривичну пријаву због забране синдикалног удруживања. Чекам само да се потврди та пресуда из Вишег суда, да постане правоснажна и кренућемо са кривичним пријавама и свим осталим средствима које наше правосуђе дозвољава – наводи Вучиновић.

Он је поручио да ће истрајати у борби за остваривање права радника и подизање на један виши ниво, јер, како је казао, не може бахатост појединца да утиче на све аспекте живота.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here