Родитељима основаца минимални трошкови за почетак школске године око 50 еура

Држава је у овој школској години за све основце обезбједила бесплатне уџбенике, па ће родитељима са те стране трошкови бити знатно нижи, али свакако их очекјуе куповина прибора, свезака, ранчева, а минимални трошак биће око 50 еура.

Како РТХН сазнаје од раднице у једној од градских књижара Александре Наумовић, минимални трошкови за почетак школске године су на нивоу прошлогодишњих, јер нису подизали цијене.

Александра Наумовић

– Свеске А4 формата бољег квалитета су еуро и по, а А5 80 центи, док је нижа класа А4 80 центи, А5 40. Цијене бојица крећу се од 1,40 до шест еура, водене и темпере су исте цијене 2,20 најнижа, па до шест еура. Припремили смо се за свачији џеп – наводи она.

Цијене празних перница крећу се од пет еура па навише, а пуних од 7,5 до 25 еура, ранчеви су од 15 до 60 еура, док је најјефтинија лектира пет еура.

– Родитељи желе да купе најбољем тако да боље пролазе високе цијене, него ниже. Јефтиније обично купују за неке излете, али ранци са високим цијенама имају бољу продају. Лектире имамо током цијеле године. Мало су поскупиле, пет еура је најјефтинија књига, али све зависи од издавача, наслова и разреда – прича Наумовић.

Истиче да је продаја лектира добра, јер дјеца све више читају, а родитељи се углавном изненаде цијенама, које су на нивоу прошлогодишњих.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here