Бројни Тивћани потписали петицију за спас Института Игало

Кампањи “Сви заједно као један, Институт је свима вриједан“ за подршку здравственој институцији у Игалу придружили су се бројни грађани и гости Тивта, који су на Пинама потписали петицију за Институт.

Предсједница Синдиката Института, др Марија Обрадовић задовољна је досадашњим током и одзивом грађана:

– Посебно сам срећна због чињенице што сам се увјерила да цијела Црна Гора и сви грађани схватају важност Института Игало. Људи схватају да  у случају да изгубе Институт Игало, изгубиће једину установу овог типа, изгубиће оно што је прописано законом наше земље о здравственој заштити као право на рехабилитацију. Ако људи изгубе Институт и то право, онда ће свака рехабилитација у будућности бити на терет само појединца, самог пацијента, а квалитет те рехабилитације не може бити на истом нивоу на коме је када је контролисано у стационарној установи као што је Институт Игало, казала је Обрадовић.

Институт су подржали пацијенти и грађани, али најмања подршка стигла је од Владе:

– Мислим да, кад би било ко из Владе присуствовао и једном од ових теренских посјета, некако би се другачије поставио према свему. Нажалост, до сада смо добијали низ врло чудних реакција од стране владе и државе као нашег већинског власника, у којој се за годину дана није нашло ниједно озбиљно рјешење за горуће проблем Института. То није обавезало ни мањинске акционаре, који просто немају никакву одговорност да је потребно почети приступити рјешавању тих проблема. Ми смо прво покушали институционално, а затим ванинституционално, кроз протесте, да рјешимо наше питање. Један од наших захтјева је рјешавање статусног питања Института, односно откуп преосталих акција мањинских акционара, да би напокон Институт постао у већинском државном власништву.

Захтјеви синдикалаца Института су, поред исплате преосталих зарада, хитна верификација колективног уговора, статусно рјешавање Института и дуга према Југобанци.

Др Обрадовић  да  од прошлог до овог августа Институт има 100 радника мање, од којих су се неки пензионисали, али је већина отишла у друге куће, јер многи више не виде будућност у Институту.

-Кампања је покушај да се, уз помоћ подршке грађана и утицаја на државу, та будућност обезбједи. А ако се настави тренд занемаривања Института, игнорисања, губитка времена, доћи ће до тога да ће се Институт “ Др Симо Милошевић” угасити, што би било поражавајуће за све нас.

Подјећамо, до сада је прикупљено преко 9 000 потписа.

Извор: Радио Тиват

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here