План Санације – спашавања, па реструктурирање рјешења за Институт Игало

Закључак данашње посјете министра здравља др Војислава Шимуна и потпредсједника Владе за рад, образовање, здравство и социјалу Срђана Павићевића је да је једини проблем Института “Др Симо Милошевић” финансијска ситуација, те да су искристалисана два корака која ће ову установу извући из кризе. Први је План Санације – спашавања, (до 10 милиона еура) а затим План реструктурирања у року од шест мјесеци, значајно веће вриједности.

Потпредсједник Павићевић је на конференцији за новинаре након састанка са представницима Института казао да су спашавање и реструктуирање Института пакет економско-правних норми, а иницијално укључује 300 хиљада еура деминимис помоћи, која ће служити да се одржи процес рада.

– Први дио пакета везан је за ланчани дио који има три корака, а наредни је пројекат спашавања који обавезује државу да исплати до 10 милиона еура помоћи Институту, као улазницу у процес реструктуирања. Држава их даје на шест мјесеци, под условом да Министарство здравља, кабинет потпредсједника за рад, образовање, здравство и социјалу, менаџмент Института и  експерти укључени у овај проблем направимо заједно квалитетан, одржив пројекат новог Игала, односно новог садржаја и нове вриједности, коју морамо да створимо – наводи он.

Рокови за реализацију ових потеза доста су кратки. Наредни корак је састанак Комисије за рјешавање статуса Института, на којем ће бити вирификовано стање. Тај предлог ће бити прослијеђен Влади, која би до краја седмице требало да га одобри, а након тога креирање апликације за помоћ од 10 милиона еура, појашњава Павићевић.

– Та помоћ од 10 милиона иде са оном деминимус од 300 хиљада, али је везана за двије ствари: да се одблокирају рачуни, настави континуитет рада али истовремено је обавезујућа да  у року од шест мјесеци кренемо са пројектом, да би он био кандидован Агенцијама за заштиту конкуренције и контролу квалитета. Уз одобрење да је све у складу са савременим европским стандардима из те области улазимо у процедуру реструктурирања на бази пројекта који смо већ донијели – објаснио је он.

Реструктурирање не значи и промјену власничке структуре, а Павићевић увјерава да је Жарко Ракчевић, као власних 27,4% акција вољан да учествује у реализацији пројекта спашавања Института.

Министар здравља др Војислав Шимун казао је да је циљ посјете био да пренесе преданост свих надлежних у рјешавању комплексног проблема и независне ситуације у којој се налази Институт.

– Комисија и Министарство здравља су у протеклом периоду преузели низ активности ка рјешавању проблема. Комисија ће у наредним данима донијети коначан став о плану спасавања Института и реструктурирања који смо препознали и искристалисали као један од најодрживијих и квалитетних. Премијер Милојко Спајић  је изнио јасан став да неће дозволити да Институт доживи судбину неких јавних предузећа, као што је било у претходним временима. Овакво једно квалитетно и одрживо рјешење тражи извјестан редослед корака и поступака које Влада мора спровести – казао је он.

Министарство ће, како је нагласио Шимун, истрајати у томе да динамика буде на адекватном нивоу и замолио запослене и цјелокупну јавност за стрпљење.

Предсједница Синдиката др Марија Обрадовић истакла је да се чуло да стечај никоме није опција, али да је сада потребно ријешити егзистенцијалне проблеме запослених, којима плате касне три мјесеца.

-Овог тренутка смо добили рјешења која говоре у прилог да стечај није опција, односно добили смо рјешења како се у наредном периоду, до шест мјесеци, види реализација плана спашавања Института Игало и то је за Синдикат вијест која нас охрабрује. Представнике Владе смо упознали са егзистенцијалним проблемима запослених. Имамо људе који због непримања плате три мјесеца не могу основна егзистенцијална питања да ријеше, од доласка на посао, до плаћања рачуна, хране итд. У вези са том ситуацијом проблем је вријеме које је потребно сачекати да се рачун одблокира, односно да ми наш зарађени новац који „лежи“ у Фонду здравства, а који смо зарадили на основу рехабилитација од 5. фебруара, добијемо, казала је Обрадовић.

Она је подсјетила да је заказан протест за 25. март, те да ће организовати састанак Извршног одбора Синдиката, како би дефинисали шта даље радити након информација које су добили од министра здравља и потпредсједника Владе.

– Учинићемо све да не испаштају пацијенти али понављам да је због ситуације у којој се налазимо рад веома отежан, готово немогућ, закључила је Обрадовић.

Извршни директор Института Игало Зоран Ковачевић казао је да је понуђено рјешење једино могуће у овом тренутку у складу са законом о државној помоћи, те да је на запосленима, менаџменту и добављачима  да одлуче којим путем треба ићи и шта је алтернатива.

– Да ли је то довољно брзо у актуелном тренутку можемо погледати из два угла. Из угла запослених и добављача можда и није. Али ако отворимо другу перспективу, стечај, поставља се питање шта се том приликом добија. Ако Институт оде у стечај запослени ће зараде добијати тек из стечајне масе, много касније него што је први корак рјешења проблема као и они добављачи који полако губе стрпљење – прича Ковачевић.

Очекује да ће сви актери имати стрпљења и разумијевања за визију која је већ нацртана корацима који су законски утемељени.

– Ми смо и раније имали неке одлуке које су пале на тесту провјере законитости из перспективе Закона о заштити конкуренције. Договор који је раније склопљен са Југобанком није усклађен са законском регулативом која дефинише ту материју, казао је Ковачевић и истакао да се зна шта је алтернатива ако изгубе стрпљење.

Комисија за рјешавање статуса Института до краја седмице верификоваће данашња рјешења, а након тога предлог ће бити предат Влади на усвајање.

Састанку су, поред министра Шимуна и потпредсједника Павићевића присуствовали чланови Одбора директора Института, директор и представници свих сектора као и представници Синдиката.

2 COMMENTS

  1. Nema od ovog nista sve sami skup demagoških priča.Kako nekog od ove „gospode“ nije stid da im je čovjek na zadnjem mjestu njihovog razmišljanja?Ne dati platu ljudima skoro pa četiri mjeseca i tražiti od njih da rade je monstruozno i nema opravdanja za njihovo ima vremena.Dritan Abazović je sa svojim iz URA sprečio dogovor sa Jugobankom da srpski pacijenti ne bi dolazili u Igalo a Spajićevi“eksperti“se ponasaju kao da je svijet nastao sa njima sto je bila odlika DPS-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here