Рестрикције од сутра до 15. септембра, апел за рационалну потрошњу воде

Потрошачи Херцег Новог ће од сутра, 5.  до 15. септембра бити без дотока воде преко Плата (око 430 литара у секунди) , због ремонта енергетске опреме и прегледа доводног тунела између хидроелектрана Требишњица и Дубровник. Пражњење хидротунела Требиње – Плат почиње вечерас у 22:00 часа, а треба очекивати најкасније до 15. септембра  до 12:00 часова, да ће вода у пуном капацитету бити пуштена у херцегновски систем, након обавезног третмана за хигијенску исправност воде за пиће у Филтер станици “Мојдеж”, саопштили су из предузећа Водовода и канализација Херцег Нови.

Из тог разлога биће испражњен тунел па тако и обустављен доток воде за Херцег Нови, од водостана Плат цјевоводом кроз Конавле.

Расположиве количине воде у резервоарима херцегновског система су 12.000 метара кубних. За систем снабдијевања потрошача у Херцег Новом, током ових 11 дана биће на располагању вода из локалних изворишта, најзначајнији је удио Опачице, као и количина из система Регионалног водовода. Договором са Регионалним водоводом Црногорско приморјe биће допремано 50 литара у секунди, чиме ће по први пут бити стављен у функцију нови дио регионалног система снабдијевања од Тивта ка Херцег Новом (у ранијем периоду је кориштен стари цјевовод са пумпама из локалног тиватског система).

-Безводно стање тунела најављено од сутра до 14. септембра, у 24:00 часа.

Док су рестрикције на снази, укупна расположива количина воде износиће 240 литара секундних.

Како расположиве количине воде неће бити довољне за континуирано снабдијевање цијеле општине, свих висинских зона, неопходно је увођење рестриктивног режима, с тим да ће насеља Каменари и Бијела бити изван тог режима.

План испоруке воде у дијеловима општине биће по распореду:

За насеље од Суторине до Савине од 7:00 до 09:00 и од 19:00 до 21:00 час, насеља од Мељина до Бијеле воду ће имати од 5:00 до 7:00 и од 17:00 до 19:00 часова, док ће насеља Бијела и Каменари имати континуирано водоснабдијевање из Регионалног водовода. Жвиње  ће се снабдијевати цистерном по потреби као и друга насеља која из техничких разлога не могу добити воду.

Из Водовода напомињу  да уколико дође до битнијих промјена у систему водоснабдијевања потрошачи ће бити благовремено обавијештени.

Моле  потрошаче да максимално рационално користе воду, како би могли испоручивати воду у наведеном периоду. Посебно моле власнике базена којих у нашој општини има 200,  да у овом периоду не врше пуњење својих базена водом из градског система. Такође, скрећу пажњу потрошачима да претходно рестриктивном режиму снабдијевања, прегледају своје хидрофоре и отклоне евентуалне недостатке, саопштили су из херцегновског Водовода.

Контакт телефон за наручивање цистерне 067 213 810.

Контакт телефон за информације 067 700 602, 321-473.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here