Рестаурација, конзервација и дигитализација часописа „Српска независност“

У Градској библиотеци и читаоници Херцег Нови у октобру ће наставити дјечје програме, гостовати на Жичком сабору библиотекара и Београдском сајму књига. У овој установи је актуелна и рестаурација часописа који је излазио почетком прошлог вијека у Америци.

Ријеч је о часопису „Српска независност“ који је покренуо угледни Новљанин Вељко Радојевић, а излазио је пет година у Окланду, објаснила је за РТХН вд директорица Градске библиотеке и читаонице Јасна Маслан.

– Добили смо средства од Министарства културе и информисања Србије које је расписало конкурс у фебруару за рестаурацију, конзервацију и дигитализацију једног раритетног листа, који је покренут 1904. године и излазио је у Окланду у Америци до 1908. године, пуних пет година. Покренуо га је наш суграђанин, Новљанин Вељко Радојевић, и ми имамо сва годишта која планирамо да конзервирамо, рестаурирамо и наравно дигитализујемо, јер на тај начин ће бити доступни нашим корисницима који ће путем сајта моћи да виде о чему се ту ради.

Пројекат треба да буде завршен до краја године, а тим поводом је планирана и изложба.

– Имамо обавезу да до краја годиње завршимо тај пројекат, направимо извјештај о њему и поставимо га на сајт Библиотеке и читаонице. Онда ће сигурно бити уприличена и једна изложба како би наши корисници који буду заинтересовани могли да виде и како то изгледа уживо, поручила је Маслан.

Вељко Радојевић је рођен на Челима, а и по одласку у Сјеверну Америку 1900-те, задржао је присне везе са Алексом Шантићем, Јованом Дучићем, Светозаром Ћоровићем. Био је сарадник Вука Поповића и Вука Врчевића, бавио се сакупљањем народних пјесама и књижевним радом. Прве године исељеништва провео је у Сан Франциску гдје је уређивао лист „Слобода“, а 1904. године сели у Окланд и тамо покреће лист „Српска независност“, који ће ускоро бити доступан у електронској форми.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here