Жупановић: Туризам је кључна привредна грана за економију Црне Гoре

Свјетски дан туризма – 27. септембар ове године Међународна туристичка организација обиљежава под слоганом „Преиспитати туризам“.

Теме овогодишње конференције, која се одржава у Балију, су „Сарадња са локалним становништвом“ и „Јавно-приватно партнерство“, прича за РТХН редовни професор економије и туризма, проф. др Иво Жупановић.

Проф. др Иво Жупановић (Фото: Привредна комора Црне Горе)

– Поред екололошке и економске димензије, постоји и та социолошка, односно сарадња са локалном управом и домицилним становништвом, што мислим да је од виталног значаја за развој туризма. Ни једна грана привреде не може на било који начин угрожавати локално становништво. Напротив, треба да стимулише инклузију у инволвираност локалног становништва – наводи он.

Туризам је кључна привредна грана за економију Црне Горе, јер, како је истакао, комплетна макроекономска стабилност зависи управо од резултата остварених у туризму.

– Морамо да водимо рачуна да гране које су скопчане са туризмом, типа трговине, не преносе инфлацију на туристичку дјелатност, јер тиме постајемо неконкурентни према другим државама. Морамо да увежемо управо јавно-привано партнерство. Значи, држава у овом тренутку мора да предузмје мјере које ће држати под контролом инфлацију, да не би сутра то постала отежавајућа околност за тржишне тенденције у туризму – објашњава Жупановић.

Анализирајући резултате овогодишње сезоне Жупановић истиче да је јул био јако добар у хотелском смјештају, јер су готово у свим градовима све смјештајне јединице биле попуњене боље него рекордне 2019. године.

– Херцег Нови је ту, чини ми се, неких 12% већи. Оно што бих истакао је да су трендови на нивоу седам мјесеци у Херцег Новим, као и у Црној Гори мањи за 11% у односу на 2019. годину. У хотелском смјештају, можемо рећи, да смо имали адекватне трендове, али не знам какви су трендови у приватном – истакао је он.

Сматра да је у Црној Гори, када је ријеч о билансу туризма, највећи проблем статистика, која покрива само колективни, односно хотелски смјештај, док за приватни не постоје статистички подаци. Због тога предлаже да се на нивоу државе креира електронско пријављивање гостију, што је пракса у већини европских земаља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here