Рекордни буџет Општине Херцег Нови – кроз ребаланс износиће скоро 25 милиона еура

Општина Херцег Нови

Овогодишњи буџет Општине Херцег Нови је највећи у претходних 10 година, а након ребаланса требало би да износи близу 25 милиона еура, у односу на планираних 22 милиона.

Након ребаланса, овогодишњи  буџет требало би да буде већи за три милиона еура. Уз бројне инвестиције и добар приход од туристичке сезоне, највећи је проценат наплате пореза на доходак, казао је за РТХН предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

Стеван Катић, предсједник Општине ХН

– Од почетка ове године трендови пуњења буџета  су ишли узлазном путањом. У односу на планирани буџет од око 22 милиона еура, ми ћемо кроз ребаланс буџета и овај сада који иде, доћи до близу 25 милиона еура, што је сигурно један показатељ добре економије у нашем граду, оцијенио је Катић.

На  трендове пуњења буџета су утицали бројни фактори:

– То су инвеститори, који долазе, посебно хотелијери, број запослених који расте из године у годину, као и пораст зарада што ће се заиста, рефлектовати укупно на буџет Општине Херцег Нови. Имамо ове године значајно повећање када је у питању порез на доходак физичких лица, што говори да је тренд запослених у претходном периоду, био у узлазној путањи, а мислим да ће се он тако и наставити, навео је Катић.

И капитални буџет ове године могао би да износи око седам милиона еура, што је рекордан износ:

– И реализација капиталног буџета је на једном изузетном нивоу и биће  близу седам милона еура, што је рекордан дио буџета, који није био пуно година уназад. И ребаланс буџета је рекордан, у односу на први инвестициони бум који је био 2006. , 2007. , 2008. године. И послије петнаестак година, поново долазимо до 25 милиона еура буџета, упоредио је Катић.

Катић се осврнуо и на претходни период у динамици пуњења буџета:

– Ако направимо поређење из 2017. године, када смо преузимали власт у Херцег Новом, тада је буџет био 13,5 милиона еура. То само доказује колико се Херцег Нови развија, колико је интересантан бројним инвеститорима, туристима. Град је поново, поприлично попуњен, и да ће  хотели до средине децембра бити прилично попуњени и да многи хотелијери неће затварати током зиме.

Катић оцјењује да је локална управа успјешно  радила  на смањивању трошкова и повећању прихода. И кредит који је наслијеђен 2010. године, је сервисиран и испуњене су обавезе према КФВ банци. Општина нема дуговања, тако да је ово, према његовој оцјени, најуспјешнији период  јер се домаћински и одговорно  управљало са буџетом и због тога данас имамо овакву ситуацију.

Подсјећамо,  да је у Управи локалних јавних прихода на основу наплате пореза на непокретности до сада, остварено преко 7,4 милиона еура, што је за 1,3 милиона више у односу на исти период прошле године. Очекују да ће, по овој основи, до краја године остварити наплату преко девет милиона еура.

 

2 COMMENTS

  1. Pa sto ne kupiste dionice Instituta od Rakčevića kad imate pare?Demokrate ko Demokrate,ja,ja,ja pa,ja a ono mučak.Jos kad bi vas admin ovo dozvolio da se vidi mozda bi i bilo nesto od vas za 50 g.odina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here