Отворена изложба „Атанасије Поповић – сликар бесмртног имена“

У Градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“ отворена је синоћ изложба слика „Атанасије Поповић – сликар бесмртног имена“, као једaн од програма поводом прославе Дана ослобођења Херцег Новог и уочи свечаног потписивања Споразума о братимљењу са градом Требињем, које ће бити уприличено данас у фоајеу Дворане Парк, у 18 часова.

Слике херцеговачких, далматинских и босанских крајолика, мртва природа, мотиви из свакодневног живота и портрети највише су заступљени на дјелима првог академског сликара из Требиња Атанасија Поповића.

Отварању изложбе је присуствовао конзула Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић.

На отварању говориле су  директорица Галерије Јосип Бепо Бенковић – Херцег Нови Гордана Крунић, директорица Музеја Херцеговина Ивана Грујић и кустос изложбе Тамара Рајковић.

Ивана Грујић, Гордана Крунић, Тамара Рајковић

Директорица  галерије  Гордана Крунић, између осталог, захвалила се Музеју Херцеговина из Требиња, који је уступио слике, чија је поставка уприличена у Градској галерији.

– Постоји изузетно добра сарадња са Музејом Херцеговина. Сјећамо се прошле године изложбе Мирка Кујачића. Ова изложба је уприличена поводом Дана града Херцег Новог 28. Октобра. Од 21. октобра, од данас, Херцег Нови и Требиње биће и званично братски градови. Изложба је и доказ да сарадња два града које ни државна граница не спречава да покажу да на свим пољима могу, желе и треба да буду заједно. Култура не познаје границе, што је и за свог живота искусио и показао и Атанасије Поповић. Рођени Требињац, припадао је првој академској, школованој генерацији босанскохерцеговачких умјетника, истакла је Крунић.

Атанасије Поповић студирао је у Бечу гдје га је затекао и Први свјетски рат, послије којег се враћа у домовину. Једно краће вријеме боравио је у Ђакову, а затим се највише задржава у Дубровнику, гдје је провео последње године живота.

Најављујемо велики догађај који ће се десити између наша два града, казала је на отварању изложбе директорица Музеја Херцеговина Ивана Грујић:

– Оно што смо се  прошле године договорили, представљајући Мирка Кујачића, остварујемо сада. Збирка Атанасија Поповића је једна у низу наших легата. Као музеј смо имали срећу јер је сама идеја о оснивања потекла од Јована Дучића, који је своју колекцију 1935. године послао из Рима у Дубровник, па у Требиње, планирајући да отвори Музеј у свом родном граду. Отворен је 1952. године. Ову збирку нама је поклонио брат Атанасија Поповића,фармацеут у Сарајеву. Након 20 година од смрти, Атанасија Поповића 1968. године, одржана је једна ретроспективна изложба у Сарајеву, Требињу и Дубровнику. Ми смо поносни што смо 2018. године успјели на 70 година од смрти Атанасија Поповића, да поново у Требињу направимо   ретроспективну изложбу коју су чинила дјела из Умјетничке галерије Дубровник, Српске црквене општине Дубровника и из Умјетничке галерије из Сарајева. Поново су се састали Дубровник, Сарајево и Требиње у Атанасијевом родном граду. Потписивање о братимљењу је само формални доказ о братству  између Херцег Новог и Требиња и  сасвим је природна да смо вечерас са вама да дијелимо прославу Дана града, навела је, између осталог, Грујић.

О значајном сликару бесмртног имена – говорила је кустос изложбе Тамара Рајковић:  

-Велика је радост што Музеј Херцеговина представља, дјела Атанасија Поповића,који је један од првих школованих слика херцеговачких и један од првих академских сликара Требиња. Атанасије Поповић рођен је у трговачкој породици. Љубав према цртежу пресудно је утицао долазак Марка Греговића, паштровског иконописца долази у Требиње да осликава иконостас Саборног храма и ту је Атанасије савладао иконописање, подсјећа, између осталог, Рајковић.

Најранија дјела овог врсног умјетника показују утицај бечког академизма, док у каснијим годинама Атанасије формално усваја импресионизам.

Углавном је радио уља на платну, а изразито талентован био је у цртежу. Изложба је настала у сарадњи Градског музеја „Мирко Комненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић“ и Музеја „Херцеговине“ Требиње.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here