Реконструкција Омладинског центра до 15. октобра  

У организацији Секретаријата за културу и образовање, настављени су радови на адаптацији објекта Омладинског културног центра у Старом граду.   Санација објекта је почела у априлу, а застој  је услиједио због љетне забране извођења радова.

Према ријечима секретарке за културу и образовање Ане Замбелић Пиштало, у претходном периоду замијенили су дрвенарију, окречили дијелом зграду:  

– Најзахтјевнији дио посла, односила се на изношење огромне количине смећа и то захваљујући радницима Чистоће и Комунално – стамбеног предузећа, који су свесрдно помогли, да се стара дрвенарија, шкуре, шут и разни други отпад однесе на депонију, подсјетила је Ана Замбелић Пиштало.

Омладински центар ће постати мјесто, које ће окупљати младе, са програмима активности који ће бити накнадно конципирани.

– Амбициозан је план када објекат буде приведен намјени, како би било мјесто окупљања дјеце и младих и на тај начин покушаћемо да оживимо Стари град. Одређене активности се сада реализују. Најзначајни радови односе се на санацију крова, сала, замијену прозора, фарбање дрвенарије, кречење и других просторија, навела је она.

Ријеч је о дијелу обавеза које су преузете у циљу санације зграде Омладинског центра. Предстоје активности на опремању објекта:

 – Аплицирали смо за повлачење средстава од одређеног броја амбасада. Покушаћемо да повучемо и средства из ИПА фондова, јер је ријеч о великој квадратури, која би  смислено требало да буде опремљена. Сви који буду корисници овог објекта, имаће прикладне услове за рад. У нашим активностима никога не искључујемо, али желимо да центар коначно буде приведен намјени и сви који га буду користили требало би да имају одговоран приступ.

План је да до 15. октобра заврше радове на кречењу, фарбању, санацији крова. Омладински центар располаже са двије сале. На горњем спрату у великој сали се могу  организовати различити програми, тематске школе плеса и друге активности.

– Искључиво је Општина Херцег Нови до сада улагала средства  у адаптацију. Настојећи да обезбиједе средства обратили су се  министарству за спорт и младе како би обезбиједили средства, на основу којих би приземље уредили у канцеларијски простор којим би једно лице управљало овим здањем. Нисмо до сада добили та средства, тако да ће приземље бити уређено и намијењено за различите тематске активности. Сматрам да Херцег Новом недостаје овакав простор. Ова позицију уз Музичку школу која је у близини, је права локација која ће додатно допринијети да Стари град оживи, прича Ана Замбелић Пиштало.  

Позивају све који имају добро осмишљене програме намијењене дјеци и младима  да се обрате директно Секретаријату за културу и образовање у Општини Херцег Нови, како би сагледали  на који начин би се те активности заједничким снагама и циљано, кроз локални Акциони план, могле да реализују.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here