РЕДОВНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ СРЕДСТВИМА ИЗ БУЏЕТА

Епидемиолошка ситуација диктира живот у граду, држави, утиче на све грађане, привреду, рад општинских структура, а прије свега на пуњење општинске касе. У Херцег Новом све зависи од љетне туристичке сезоне и уколико је не буде онда ће бити сви у проблему и хотелијери, мали и велики и остали привредници, казао је за РТ ХН предсједник Општине Стеван Катић:

– У периоду јануара и фебруара, и кад није била ова епидемиолошка ситуација, буџет се отежано пунио. У односу на претходни период није ни близу динамике, када је у питању дневни прилив средстава у буџет. Ипак,и у оваквим приликама локaлна самоуправа функционише и реализују се одређени пројекти у граду. Покушавамо са средствима из буџета која су доста редукована, да смањимо трошкове и завршимо што више инфраструктурних пројеката и подржимо културне манифестације, спортске екипе и омогућимо редовно функциоисањe локалне самоуправе. Уколико се ситуација побољша очекујем да се буџет Општине Херцег Нови врати на ниво гдје је био. Када се узме у обзир првобитни план за 2020. годину, буџет je био реализован на 78 одсто, у условима када смо туристичку сезону остварили на нивоу 20 одсто, морамо да кажемо да смо задовољни реализацијом Буџета за прошлу годину. Ако поредимо да смо почетком октобра ребалансирали буџет на око 13 милиона еура, имали реализацију на 13,5 еура, чак смо и премашили тај Ребаланс у односу колико смо планирали, укупне приливе који су пристизали на рачун буџета Општине. И када се узме све у обзир задовољан сам реализацијом, оцијенио је Стеван Катић.

Он указује на чињеницу да се отежано пословање малих и великих привредника рефлектују на буџет Општине.

Катић је казао да ће дати пуну подршку малим привредницима и да ће и он ургирати у државним органима, како би добили неопходне субвенције које су изостале прошле године. Прошлу сезону били су у минусу и тешко је да се опораве јер нису добили државну подршку.

Општина Херцег Нови има велика потраживања од бројних субјеката, између осталих и од Вектра Боке.

– Фирма „Вектра Бока“ од приватизације 2007. године ништа није уплатила локалној управи, по питању пореза на имовину и других обавеза. Очекујемо да ће се то питање што прије ријешити. „Вектра Бока“ дугује око три милиона еура Општини. И објекти и бокини хотели заслужују да буду као што су били, да би вратили стари сјај. Требало је да се обави судско поравнање земље у Игалу у вриједности око 1,5 милион еура. Суд у Херцег Новом тада није дозволио ту врсту поравнања, што је било изненађење за нас, како би се смањио њихов дуг према Општини. Пратићемо ситуацију с обзиром да је „Вектра Монтенегро“ у стечају и да видимо како ће се одвијати ситуација са кћерком фирмом „Вектра Боком“. То је била тема разговора са премијером. Бока је сигурно приоритет и кроз Савјет за приватизацију ће настојати да се раскине уговор и држава преузме и нађе новог партнера да се коначно подмире и радници и мањински акционари. И кроз План реорганизације морали су да уплаћују и обавезе према Општини, што се није десило, подсјетио је Стеван Катић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here