Различита лица наутичке сезоне у Градској луци Шквер

Наутичка сезона у Градској луци Шквер варирала је током цијелог љета. Почетак је обиљежила добра посјета, током јуна и јула опао је чартер, али и посјете туристичких бродова, август остаје за сумирање резултата и нада да ће пост сезона бити добра.

У Агенцији за газдовање градском луком вјерују да ће наутичка сезона потрајати до друге половине октобра, као прије пандемије короне, након чега је услиједио опоравак, казао је за РТХН директор Божо Укропина.

Божо Укропина, директор Агенције за управљање градском луком

– Ова година је показала неколико лица. Имали смо пристојан почетак. Мај и јун су били на нивоу 80 – 85 % промета оствареног 2019. године, која је за нас била једна од бољих. Јун је показао пад чартера, пад долазака туристичких бродова, и ту смо негдје мало бољи него прошле године, на неких 5 до 7%. Што се августа тиче, нисмо још све сумирали, чињеница је да ће бити бољи него прошле године, али не онако како би било у неким нашим очекивањима и жељама које смо имали – наводи он.

Већ од 2017. године, изузимајући можда 2020, септембар је био најбољи мјесец када је ријеч о чартерима и промету у градској луци.

– Иако је бура, и данас имамо пар туристичких долазака прије и послијеподне. Морам да нагласим, ових дана је било заиста лоше вријеме на мору, јака бура нас је све који се бавимо овим послом ускратила за доласке, али надамо се да ћемо до 20. октобра имати посјету која ће донекле „испеглати“ пропусте из јула – очекује он.

Укропина подсјећа да су рекордне сезоне биле 2018. и 2019. године, али да је пад наступио у вријеме пандемије и непосредно након ње, јер није било резервација ни долазака, па све што је након тога остварено сматра се добитком, али проблем је недостатак посјета са украјнског и руског тржишта и турски гулети.

– Агенција „Сила ветра“ већ двије године не долази код нас са тржишта Украјине и Русије, и ту ми трпимо одређене недостатке, и тај новац стварно тешко можемо надомјестити. Ове године такође имамо проблем што на црногорском приморју, од неких шест – седам гулета који су били претходних године, ове године био је само један. То је само један долазак седмично, тако да имамо смањење и у том дијелу и евидентно је да, када се буду сумирали резултати, да ћемо бити негдје отприлике, ја се надам, на неких 80% оствареног 2019. године – казао је Укропина.

Током зиме капацитети луке биће попуњени домаћим клијентима, али у Агенцији у том периоду ријетко примају пловила због безбједности, јер везови морају бити растерећени.

Када је ријеч о санацији лукобрана, ЈП Морско добро је још у мају расписало је јавни позив за избор извођача израде студије са потребним подлогама за санацију – реконструкцију лукобрана луке Шквер, али је тендер је привремено заустављен због жалбе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here